Cum a fost descoperit într-o parcare cadavrul ultimului rege englez care a murit în luptă?

05.01.2021
Cum a fost descoperit într-o parcare cadavrul ultimului rege englez care a murit în luptă?

Richard al III-lea (2 octombrie 1452 – 22 august 1485) a fost ultimul rege al Angliei care a murit în luptă. În mod incredibil, cadavrul său a fost găsit într-o parcare sute de ani mai târziu. Richard al III-lea a fost rege al Angliei din anul 1483 până la moartea sa, în 1485. Ultima suflare și-a dat-o în Bătălia de la Bosworth, care a însemnat totodată și sfârșitul dinastiei Plantagenet.

Cine a fost Richard al III-lea?

Richard al III-lea a fost ultimul rege din Casa de York. Activitatea politică a lui Richard al III-lea a prins amploare când s-a implicat în Războiul celor Două Roze. Conflictul era un război civil între două case: Lancaster și York pentru tronul Angliei.

Cu toate că a domnit puțin față de predecesorii săi, acesta a rămas în istorie ca un tiran sângeros, în special din cauza faptului că a fost urmat pe tronul Angliei de dinastia Tudorilor, care i-au fost dușmani. Pe data de 22 august 1485, Richard s-a luptat cu Henric Tudor în Bătălia de la Bosworth Field. Acesta a pierdut conflictul, fiind omorât pe câmpul de luptă.

Ce sa întâmplat cu cadavrul lui Richard al III-lea?

Richard al III-lea este ultimul rege englez care a murit pe câmpul de luptă. El a decedat la vârsta de 32 de ani și cadavrul său a dispărut ca prin minune. Misterul din jurul trupului lui Richard al III-lea a durat secole la rând și se spunea că acesta a fost îngropat simplu pentru a nu fi descoperit și batjocorit de noul rege. Alții susțineau că trupul i-a fost aruncat în râul Soar pentru a nu fi găsit niciodată.

Istoricii au încercat ani la rând să înțeleagă ce s-a întâmplat cu corpul lui Richard al III-lea, iar după 530 de ani misterul a fost deslușit. În anul 2012, arheologii au început să efectueze săpături într-o parcare, unde pe vremuri se afla o capelă franciscană. Aici, a fost descoperit scheletul unui bărbat, care după mai multe cercetări s-a dovedit a fi chiar cadavrul lui Richard al III-lea.

Inițial, s-a putut observat că trupul avea o scolioză severă și mai multe răni, probabil de pe câmpul de luptă. Totul a fost deslușit când s-a comparat ADN-ul scheletului cu cel al copiiilor surorii sale mai mari, Anne de York. Richard al III-lea a fost îngropat din nou, de data aceasta cu onoruri militare la Catedrala din Leicester.

Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a fost cel care a strigat: „A horse! A horse! My kingdom for a horse”, tradus în românește, mai scurt, prin „Dau un regat pentru un cal”. El a fost făcut celebru mai degrabă de William Shakespeare prin operele sale de teatru, decât prin faptele sale din istorie.

Așa arată mormântul lui Richard al III-lea din Catedrala Leicester

Foto: Wikipedia și leicestercathedral.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot