Cum a fost construită Crucea Caraiman pe vârful muntelui?

29.07.2019
Cum a fost construită Crucea Caraiman pe vârful muntelui?

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman este unul dintre cele mai reprezentative monumente din România. Aflată la o altitudine de 2291 de metri, Crucea de pe masivul Caraiman este un monument ce cântătește câteva tone și a fost nevoie de o adevărată desfășurare de forțe pentru a fi construit pe culmea muntelui.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman are o înălțime de 39 de metri și este încastrată într-o groapă de beton. Decizia construirii monumentului s-a luat în anul 1921. Crucea este un monument comemorativ al eroilor din Primul Război Mondial care au apărat cu propria viață Trecătoarea Predeal de invazia inamică, în toamna anului 1916.

Regina Maria a avut un cuvânt important de spus în construirea crucii. Construcția monumentului a început în 1924 și a fost finalizată patru ani mai târziu, în anul 1928.

Cum a fost construită Crucea Caraiman?

Inginerii au fost nevoiți să facă față provocării de a transporta modulele de oțel în vârful muntelui. Transportul s-a făcut, pentru o bucată de drum, cu funicularul cu care erau transportaţi buştenii de pe cealaltă coastă spre vârful muntelui. Apoi, din cauza reliefului greu accesibil, elementele crucii au fost transportate până în vârf cu caii localnicilor din Buşteni. Pe vârful muntelui, segmentele Crucii Caraiman au fost asamblate fără sudură, ci cu nituri, întrucât la acea vreme sudura nu era prea cunoscută.

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, din Carpații Meridionali

Crucea Caraiman are montat și un generator pentru ca monumentul să fie vizibil și pe durata nopții. Așadar, Crucea Caraiman a fost luminată pentru prima dată pe data de 14 septembrie 1928, în ziua de Înalţarea Sfintei Cruci. Inițial, Crucea Caraiman era luminate de 120 de becuri de 500W. Astăzi, aceasta are 300 astfel de becuri.

Ce se vede de pe Vârful Caraiman?

De pe vârful muntelui se vede o panoramă amețitoare spre orașul Bușteni și spre cea mai mare parte a Văii Prahovei. Muntele Caraiman se află în partea estică a munților Bucegi. Este mărginit pe latura sudică de Muntele Jepi, pe cea nordică de Muntele Coștila, pe cea estică de Valea Seacă și prăpăstii și văi extrem de adânci.

Comuniștii au vrut să distrugă monumentul

Întrucât religia în comunism era un subiect tabu, comuniștii s-au gândit să distrugă monumentul. Inițial, luminile Crucii au fost închise pe durata nopții. Comuniștii locali au trimis câţiva muncitori să taie braţele Crucii aşa încât să rămână doar o coloană înaltă în vârful căreia să fie amplasată steaua roşie, simbolul comunist. Unul dintre cei însărcinați cu ingrata misiune ar fi căzut într-o prăpastie, iar altul şi-a rupt piciorul. Speriați că monumentul este blestemat, aceștia nu și-au mai dus misiunea până la final.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot