Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de… o maimuță?

18.10.2021
Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de… o maimuță?

Regele Alexandru I al Greciei s-a născut, pe data de 1 august 1893, la palatul Tatoi, situat în apropiere de Atena. Acesta a fost al doilea pretendent la tronul Greciei și după ce a ajuns în funcție a avut o domnie mai mult formală, rolul său fiind acela de a încuraja trupele aflate pe front.

Prințul Alexandru I și-a făcut educația în Grecia, la principala academie militară din țară, numită Évelpides, unde a dovedit abilități foarte bune în mecanică. De altfel, acesta era pasionat de mașini și motoare, fiind unul dintre primii greci care și-au achiziționat un automobil. În perioada tinereții, Alexandru a călătorit mult la rudele sale din Danemarca, Marea Britanie și Rusia.

Cum a ajuns Alexandru I pe tronul Greciei?

În timpul Primului Război Mondial, tatăl său Constantin I, care se afla pe tronul vechii Elade, a susținut ca țara să rămână neutră, însă premierul Eleftherios Venizelos a fost presat ca grecii să meargă la război în sprijinul Triplei Antante. Drept urmare, trupele franceze și britanice au pătruns în Grecia și l-au forțat pe Constantin I și pe fiul său cel mare, prințul moștenitor, să plece în exil.

Alexandru I al Serbiei și Alexandru I al Greciei, 5 mai 1918

 

Așa a ajuns pe tron Alexandru I, care nu a avut nicio putere reală, rolul său fiind acela de a îmbărbăta trupele de pe front. Ca atare, acesta nu a rămas în istorie prin faptele sale, ci mai degrabă prin felul ciudat în care a murit.

Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de o maimuță?

Cea mai mare parte a vieții sale Alexandru I și-a petrecut-o pe domeniul Tatoi. Regelui nu îi lipsea nimic în această locație și ar fi dus o viață lungă și liniștită dacă în zonă nu ar fi fost două maimuțe ale unui angajat. Pe data de 2 octombrie 1920, Alexandru I se plimba pe domeniul său împreună cu câinele său, un ciobănesc german, când la un moment dat a fost atacat de o maimuță.

Regele a încercat să înlăture maimuța cu un băț, care sărise să atace cățelul. În acest timp o altă maimuță l-a mușcat de picior și în zona stomacului pe Alexandru I. Supușii regelui au îndepărtat macacii de pe domeniul său și i-au bandajat rănile, însă nu le-au cauterizat. Drept urmare, rănile i s-au infectat și febra s-a instalat, iar la puțin timp a făcut septicemie.

Doctorii s-au gândit să îi amputeze piciorul, însă nimeni nu a avut curajul să realizeze o astfel de procedură. Astfel că pe data de 19 octombrie 1920 a intrat în comă, iar pe 25 octombrie, același an, a decedat. Pe tot timpul agoniei sale, rudele lui nu au avut voie să vină să îl vadă, Guvernul grec interzicându-le să intre în țară. La înmormântarea monarhului a fost prezentă doar soția Aspasía și regina Olga, văduva regelui George I.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 15 august este cea de-a 227-a zi din calendarul gregorian și a 228-a zi în anii bisecți. În fiecare an pe 15 august creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, unul...
Cele mai noi articole
Ce să faci să nu mai apară „idle” pe laptop? Trucul prin care „păcălești” modul de stand-by!
Ce să faci să nu mai apară „idle” pe laptop? Trucul prin care „păcălești” modul de stand-by!
În ultimii ani tehnologia a cunoscut o dezvoltare incredibilă, apărând tot felul de dispozitive mai mult sau mai puțin folositoare. Datorită noilor tehnologii și munca s-a schimbat, astfel că... citește tot
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot