Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de… o maimuță?

18.10.2021
Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de… o maimuță?

Regele Alexandru I al Greciei s-a născut, pe data de 1 august 1893, la palatul Tatoi, situat în apropiere de Atena. Acesta a fost al doilea pretendent la tronul Greciei și după ce a ajuns în funcție a avut o domnie mai mult formală, rolul său fiind acela de a încuraja trupele aflate pe front.

Prințul Alexandru I și-a făcut educația în Grecia, la principala academie militară din țară, numită Évelpides, unde a dovedit abilități foarte bune în mecanică. De altfel, acesta era pasionat de mașini și motoare, fiind unul dintre primii greci care și-au achiziționat un automobil. În perioada tinereții, Alexandru a călătorit mult la rudele sale din Danemarca, Marea Britanie și Rusia.

Cum a ajuns Alexandru I pe tronul Greciei?

În timpul Primului Război Mondial, tatăl său Constantin I, care se afla pe tronul vechii Elade, a susținut ca țara să rămână neutră, însă premierul Eleftherios Venizelos a fost presat ca grecii să meargă la război în sprijinul Triplei Antante. Drept urmare, trupele franceze și britanice au pătruns în Grecia și l-au forțat pe Constantin I și pe fiul său cel mare, prințul moștenitor, să plece în exil.

Alexandru I al Serbiei și Alexandru I al Greciei, 5 mai 1918

 

Așa a ajuns pe tron Alexandru I, care nu a avut nicio putere reală, rolul său fiind acela de a îmbărbăta trupele de pe front. Ca atare, acesta nu a rămas în istorie prin faptele sale, ci mai degrabă prin felul ciudat în care a murit.

Cum a fost Alexandru I al Greciei ucis de o maimuță?

Cea mai mare parte a vieții sale Alexandru I și-a petrecut-o pe domeniul Tatoi. Regelui nu îi lipsea nimic în această locație și ar fi dus o viață lungă și liniștită dacă în zonă nu ar fi fost două maimuțe ale unui angajat. Pe data de 2 octombrie 1920, Alexandru I se plimba pe domeniul său împreună cu câinele său, un ciobănesc german, când la un moment dat a fost atacat de o maimuță.

Regele a încercat să înlăture maimuța cu un băț, care sărise să atace cățelul. În acest timp o altă maimuță l-a mușcat de picior și în zona stomacului pe Alexandru I. Supușii regelui au îndepărtat macacii de pe domeniul său și i-au bandajat rănile, însă nu le-au cauterizat. Drept urmare, rănile i s-au infectat și febra s-a instalat, iar la puțin timp a făcut septicemie.

Doctorii s-au gândit să îi amputeze piciorul, însă nimeni nu a avut curajul să realizeze o astfel de procedură. Astfel că pe data de 19 octombrie 1920 a intrat în comă, iar pe 25 octombrie, același an, a decedat. Pe tot timpul agoniei sale, rudele lui nu au avut voie să vină să îl vadă, Guvernul grec interzicându-le să intre în țară. La înmormântarea monarhului a fost prezentă doar soția Aspasía și regina Olga, văduva regelui George I.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 1 decembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 1 decembrie?
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii... citește tot
Ce sunt zodiile cardinale, fixe, mobile? Ce caracteristici are fiecare zodie în parte?
Ce sunt zodiile cardinale, fixe, mobile? Ce caracteristici are fiecare zodie în parte?
Majoritatea oamenilor ascultă sau citesc, la un moment, dat zodiacul. Foarte multe persoane cred că destinul le este influențat de o forță superioară și consideră că astrologia le poate... citește tot
De ce la munte aerul este mai curat?
De ce la munte aerul este mai curat?
Foarte multe persoane din România, atunci când au puțin timp liber, aleg să meargă la munte. Se spune că în felul acesta se relaxează și își încarcă bateriile pentru a face față... citește tot