Cum a dispărut DEFINITIV unul dintre cele mai importante orașe românești?

24.05.2021
Cum a dispărut DEFINITIV unul dintre cele mai importante orașe românești?

De-a lungul timpului, țările din spațiul carpato-danubiano-pontic au fost într-un continuu proces de dezvoltare. Astfel, au fost înființate noi centre urbane și comune, care să satisfacă nevoile populației dintr-o anumită perioadă. Cu toate acestea, unele așezări au dispărut definitiv, oamenii orientându-se către alte localități mai importante. Așa este și cazul orașului Târgşor.

De ce a dispărut orașul Târgșor?

În Evul Mediu, orașul Târgșor era un important centru urban, care, de-a lungul timpului, a fost reședința mai multor domnitori români. Zona a început să se dezvolte în anul 1413, când Mircea cel Bătrân a acordat anumite privilegii negustorilor din regiune.

Orașul era foarte bine am plasat strategic, fiind înconjurat de apele râului Leaota. Astfel, a fost construită o cetate cu ziduri puternice, care, ulterior, a devenit adăpost pentru domnitorii, negustorii și boierii vremii. Anii treceau, iar zona a devenit tot mai importantă, astfel că voievozii au construit o curte domnească, după ce Târgşor a căpătat o importanţă deosebită prin plasarea pe drumul care lega reşedinţa principală a Ţării Româneşti de oraşele Gherghiţa, Buzău şi Brăila, dar şi de Braşov şi Europa Apuseană.

Așa arată ruinele Bisericii Roșii din orașul medieval Târgșor

 

Trebuie specificat că, pentru o perioadă, domnitorul Vladislav al II-lea a locuit la Târgșor, în anul 1447, ridicând o biserică. Același lucru l-a făcut, ulterior, și Vlad Țepeș. Potrivit istoricilor, cea mai înfloritoare perioadă a localității se leagă de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521), care ridică o biserică ale cărei ruine încă se mai vedeau pe la jumătatea secolului al XX-lea. Construcția, rămasă nepictată, va fi cunoscută mai târziu ca Biserica Albă.

Orașul Târgșor a început să decadă în secolul al XVII-lea, odată cu ridicarea Ploieştilor. Oamenii au început să se reorienteze către un centru urban mai mare, care oferea mai multe posibilități. Astfel, în prezent, din marele oraș Târgșor a rămas o comună numită Târgşoru Vechi.

De ce orașul Târgșor a fost considerat „mica Troie subcarpatică”?

Arheologii au descoperit un castru roman în apropierea bisericii Mănăstirii Turnu, o veche biserică domnească transformată de Antonie Vodă în Mănăstirea Târgşor. Totodată, au fost observate construcţii, morminte şi obiecte, care au făcut ca în 1956 să fie deschisă o rezervaţia arheologică în vechiul oraş dispărut și să fie numită „mica Troie subcarpatică“.

Foto: commons.wikimedia.org și Wikipedia.org

Foto: Irinel Cirlanaru

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot