Cum a avut loc cel mai mare jaf din istoria României?

26.05.2021
Cum a avut loc cel mai mare jaf din istoria României?

De-a lungul timpului, România a fost terorizată de mai multe grupări de infractori. Acțiunile ilegale ale acestora au fost mereu pe prima pagină a ziarelor, autoritățile statului încercând cu greu să le destructureze. Una dintre aceste găști infracționale a reușit să pună în acțiune cel mai mare jaf din istoria țării, furând un milion de dolari de la Banca Națională a României. 

Cel mai mare jaf din istoria României

În perioada interbelică și după cel de-al Doilea Război Mondial, banda Voinescu-Cairo a reușit să terorizeze o țară întreagă cu jafurile comise la diferite bănci. Dintre toate operațiunile grupării infracționale una a fost de proporții imense, furând de la filiala BNR din Brașov nu mai puțin de un milion de dolari. O sumă imensă pentru acele timpuri.

Gruparea era compusă din Voinescu și Cairo și erau mână în mână cu ministrul de Interne, de la acea vreme, Teohari Georgescu. Marele jaf a avut loc la o bancă din Brașov, în anul 1945. Cei trei se cunoșteau din perioada când fuseseră colegi de celulă, iar după ce Georgescu a ajuns ministru la Interne, acesta i-a numit pe Voinescu şi Cairo, şefi la Circumscripţia I, respectiv Circumscripţia II din Bucureşti.

Aceştia făcuseră puşcărie cu Teohari Georgescu, iar când acesta i-a chemat, au venit spăşiţi la el, crezând că urmează să-i linşeze. Când colo, el le-a spus: Uite nu v-am uitat cum am trăit împreună şi eu vreau, după stilul american, să vă fac poliţişti şi să-mi aduceţi toţi hoţii la picioare! Cei doi gangsteri nu numai că i-au mulţumit cu plecăciuni, dar au făcut imediat cerere să intre în PCR, cereri semnate pe loc de Teohari Georgescu. Doi mari infractori s-au văzut liberi şi ajunşi în hainele de comisari, era ca şi când pui lupul paznic la oi, a povestit colonelul de poliţie în rezervă Traian Tandin, potrivit romania-misterioasa.eu.

La puțină vreme după ce au fost eliberați din penitenciar, Voinescu și Cairo s-au înscris în Partidul Comunist. Ulterior, aceștia au revenit la vechile lor obiceiuri, jafuri pe bandă rulantă. Cei doi, ajutaţi de Florică Florescu zis „Gura de lup”, au dat o spargere la BNR Braşov, de unde au reuşit să fure nu mai puţin de un milion de dolari şi 300 de cocoşei de aur.

Cum au fost capturați Voinescu și Cairo?

Florescu, după ce și-a luat partea sa, a plecat în Franța, scăpând de închisoare. În schimb, Voinescu, Cairo și ucenicul lui Florescu, Istrate, au fost prinși de autoritățile statului. După jaful de la Brașov, gruparea infracțională a realizat mai multe spargeri la filialele BNR din țară, acțiunile lor ducând și la pierderea de vieți omenești.

Poliția a reușit să îi prindă după ce ucenicul lui Florescu, Istrate, i-a dat în gât, fiind nemulțumit de banii care îi reveneau după fiecare spargere. Totodată, presiunea pusă de comisarul Eugen Alimănescu, şeful brigăzii „Fulger”, care îl amenința pe Istrate că îi va pune în cârcă mai multe furturi ale căror autori nu au fost prinşi, a dus la cedarea psihică a acestuia și a fost de acord să-i dea pe mâna poliţiştilor pe Voinescu şi pe Cairo.

După un pont dat de Istrate, polițiștii i-au prins pe Voinescu și Cairo în flagrant, în timp ce se pregăteau de un nou jaf. Pentru a scăpa de pușcărie, cei doi s-au omorât, tragându-și câte un glonț mortal unul altuia.

Comisarului Eugen Alimănescu avea o replică celebră atunci când prindea diferite grupări infracționale: „Mâinile sus! Cine mişcă, nu mai mişcă!”. Ulterior, fraza a fost folosită de Sergiu Nicolaescu într-unul din filmele sale.

Foto: romania-misterioasa.eu

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising