Cu ce viteză se rotește Pământul în jurul axei sale?

23.08.2022
Cu ce viteză se rotește Pământul în jurul axei sale?

Fiecare planetă din sistemul nostru solar se rotește în jurul propriei axe. Viteza de rotație diferă de la o planetă la alta și determină cât de lungă este o zi. În cazul Pământului, acesta realizează o rotație completă în jurul axei sale în 24 de ore.

Potrivit statisticilor, circumferința Terrei este de 40.070,017 de kilometri, iar din formula vitezei obținem că planeta noastră se învârte cu 1.670 de kilometri pe oră, au scris cei de la livescience.com. Sistemul nostru solar conține patru planete stâncoase: Mercur, Venus, Pământ și Marte. Interesant este că Terra se învârte cel mai rapid dintre planetele stâncoase, completând o rotație la fiecare 24 de ore.

Care este viteza de rotație a planetelor din sistemul nostru solar?

Marte este asemănătoare cu Terra, viteza sa de rotație în jurul propriei axe și durata unei zile sunt apropiate de cele ale planetei noastre. Potrivit datelor oficiale, pe Marte o zi durează puțin peste 24 de ore, iar viteza de rotație este de 866 de kilometri pe oră. Mercur și Venus se rotesc ambele mult mai încet decât Terra.

Venus are cea mai lentă rotație din sistemul nostru solar. Această planetă realizează o rotație completă în jurul propriei axe în 243 de zile, având o viteză de 6,5 kilometri pe oră. Interesant este că o zi pe Venus este mai lungă decât un an pe Venus, ceea ce se traduce prin faptul că planeta realizează mai greu o rotație în jurul propriei axe decât pentru a orbita Soarele. O zi pe Mercur durează 58 de zile pământești, ceea ce înseamnă o viteză de numai 10,8 kilometri pe oră.

Trebuie precizat că planetele gazoase au viteza de rotație mai mare decât cele stâncoase. Jupiter se rotește mai repede decât toate celelalte planete din sistemul nostru solar, având o viteză de 45.583 de kilometri pe oră. O zi pe Jupiter durează doar zece ore. După Jupiter urmează Saturn, care realizează o rotație completă în jurul propriei axe la fiecare 10,5 ore, asta însemnând că are o viteză de 36.840 de kilometri pe oră. Uranus și Neptun se rotesc mult mai lent decât Jupiter și Saturn. O zi pe Uranus durează puțin peste 17 ore, planeta mișcându-se cu o viteză de 14.794 de kilometri pe oră. Neptun este cea mai lentă dintre planetele exterioare, rotindu-se complet o dată la 16 ore, cu o viteză de 9.719 kilometri pe oră, potrivit worldatlas.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot