Cine și când a inventat pamperșii?

02.11.2022
Cine și când a inventat pamperșii?

Scutecele de unică folosință sunt, probabil, una dintre cele mai mari invenții ale omenirii. Asta spun toți părinții. Acest tip de lenjerie intimă are drept scop de a colecta materiile fecale și urina purtătorului. Produsul este utilizat, în special, de copiii mici, dar și de adulții care suferă de diferite boli, cum ar fi incontinența urinară.

Cum au apărut scutecele de unică folosință?

Scutecele au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri, însă odată cu dezvoltarea societăților materialele din care acestea erau realizate s-au schimbat. La început, acestea erau confecționate din bambus, cânepă sau țesături din bumbac. Lucrurile s-au schimbat total, începând cu mijlocul secolului al XX-lea.

Scutecele sunt formate din două părți:

Acest tip de lenjerie intimă era la început reutilizată, fiind spălată după ce se murdărea. Scutecele din material textil au fost produse în masă în Statele Unite ale Americii de către Maria Allen, în anul 1887.

În anii 1920, scutecul era introdus în chiloți având la exterior un material din cauciuc pentru a proteja lenjeria intimă de murdărie. Ulterior, pe la mijlocul secolului al XX-lea au apărut scutecele care aveau un tampon în interior ce putea fi aruncat după folosire, iar partea de chilot putea fi reutilizată. Invenția i-a aparținut doamnei Valerie Hunter Gordon.

Cum a apărut pampersul?

Începând cu anul 1956 compania Procter & Gamble a început să lucreze la confecționarea unor scutece de unică folosință. Victor Mills a fost cel care a creat primul scutec reutilizabil din lume, cunoscut în prezent ca Pampers (această denumire a fost prelaută și în România). Cu toate că acesta a fost confecționat încă din 1959, produsul a ajuns pe piață abia în 1961. Această industrie este una de miliarde de dolari anual și continuă să fie dezvoltată.

Scutecele de unică folosință au fost regândite odată cu apariția altor materiale noi, astfel încât confortul celor care poartă așa ceva să fie maxim. Principalii producători de scutece de unică folosință sunt Procter & Gamble (Pampers), Kimberly Clark (Huggies) și Svenska Cellulosa Aktiebolaget (fostă Peaudouce, Lotus Baby).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot