Cine și când a inventat pamperșii?

02.11.2022
Cine și când a inventat pamperșii?

Scutecele de unică folosință sunt, probabil, una dintre cele mai mari invenții ale omenirii. Asta spun toți părinții. Acest tip de lenjerie intimă are drept scop de a colecta materiile fecale și urina purtătorului. Produsul este utilizat, în special, de copiii mici, dar și de adulții care suferă de diferite boli, cum ar fi incontinența urinară.

Cum au apărut scutecele de unică folosință?

Scutecele au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri, însă odată cu dezvoltarea societăților materialele din care acestea erau realizate s-au schimbat. La început, acestea erau confecționate din bambus, cânepă sau țesături din bumbac. Lucrurile s-au schimbat total, începând cu mijlocul secolului al XX-lea.

Scutecele sunt formate din două părți:

Acest tip de lenjerie intimă era la început reutilizată, fiind spălată după ce se murdărea. Scutecele din material textil au fost produse în masă în Statele Unite ale Americii de către Maria Allen, în anul 1887.

În anii 1920, scutecul era introdus în chiloți având la exterior un material din cauciuc pentru a proteja lenjeria intimă de murdărie. Ulterior, pe la mijlocul secolului al XX-lea au apărut scutecele care aveau un tampon în interior ce putea fi aruncat după folosire, iar partea de chilot putea fi reutilizată. Invenția i-a aparținut doamnei Valerie Hunter Gordon.

Cum a apărut pampersul?

Începând cu anul 1956 compania Procter & Gamble a început să lucreze la confecționarea unor scutece de unică folosință. Victor Mills a fost cel care a creat primul scutec reutilizabil din lume, cunoscut în prezent ca Pampers (această denumire a fost prelaută și în România). Cu toate că acesta a fost confecționat încă din 1959, produsul a ajuns pe piață abia în 1961. Această industrie este una de miliarde de dolari anual și continuă să fie dezvoltată.

Scutecele de unică folosință au fost regândite odată cu apariția altor materiale noi, astfel încât confortul celor care poartă așa ceva să fie maxim. Principalii producători de scutece de unică folosință sunt Procter & Gamble (Pampers), Kimberly Clark (Huggies) și Svenska Cellulosa Aktiebolaget (fostă Peaudouce, Lotus Baby).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot