Cine poate deschide procedura succesorală? Ce acte trebuie pentru succesiune?

13.07.2020
Cine poate deschide procedura succesorală? Ce acte trebuie pentru succesiune?

Procedura succesorală și actele necesare. Deschiderea procedurii succesorale presupune moartea unei persoane, care poate fi o neplăcere pentru unii, însă o mare bucurie pentru alții. Cu alte cuvinte, succesiunea înseamnă împărțirea bunurilor între moștenitorii persoanei decedate. Trebuie specificat că ordinea în care se împart bunurile materiale este reglementată de Codul Civil.

Cine poate deschide procedura succesorală?

Potrivit legii în vigoare, copiii naturali și soțul sau soția decedatului sunt cei care moștenesc bunurile acestuia. În egală măsură, copilul nenăscut este și el considerat moștenitor. Totodată, moștenitorii care au același grad de rudenie primesc părți egale din bunuri. Un caz mai rar este atunci când persoana moartă nu are soț/soție, descendenți sau alte rude, astfel toate bunurile acesteia trec în proprietatea statului.

Cum deschizi o procedură succesorală?

Pentru ca o procedură succesorală să fie deschisă, ea trebuie făcută la biroul notarial a cărui activitate aparține de circumscripția judecătoriei unde persoana decedată a avut ultimul domiciliu. Trebuie știut că această procedură este valabilă doar dacă moștenitorii se înțeleg între ei și nu își contestă calitatea.

Dacă moștenitorii nu se înțeleg între ei, notarul public nu poate realiza cererea de succesiune, astfel situația poate fi rezolvată decât de instanțele judecătorești. De asemenea, atunci când se realizează procedura de succesiune pe lângă actele necesare este nevoie și de doi martori din afara familiei, cu vârsta minimă de 18 ani, care să nu fie puși sub interdicție, care să știe date personale despre defunct și care să fie la curent cu numărul moștenitorilor și calitatea acestora.

Care sunt documentele necesare?

Procedura succesorală poate fi deschisă imediat după decesul persoanei. Dacă trec mai mult de doi ani de la moarte, costurile pentru deschiderea acestei proceduri sunt mai mari.

Pentru deschiderea succesiunii ai nevoie de următoarele acte în original:

Pentru a dovedi că bunurile au fost în proprietatea persoanei decedate trebuie să prezinți la procedura succesorală următoarele acte în original:

Procedura de succesiune este una complexă, iar de ce le mai multe ori se ajunge în fața instanțelor judecătorești. În cazul în care situația este satisfăcătoare pentru toți moștenitorii, ea poate fi finalizată de către un notar public.

Foto: notariatstoica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot