De ce crește cursul valutar? De ce se devalorizează leul în raport cu Euro?

30.01.2019
De ce crește cursul valutar? De ce se devalorizează leul în raport cu Euro?

Cursul valutar indică valoarea monedei unei țări exprimată într-o monedă străină. Dacă există o cerere ridicată pentru o monedă, atunci valoarea acesteia va crește. Dar ce determină această creștere și ce face ca Euro să valoreze mai mult decât leul românesc sau lira sterlină mai mult decât dolarul?

De ce crește cursul valutar?

Prețurile se schimbă constant pentru monedele străine pe care românii le folosesc cel mai mult, cum ar fi Euro, dolarul american sau lira sterlină. Guvernul unei țări nu poate fixa cursul valutar. Activitatea acestuia, însă, poate influența cursul valutar pe termen lung.

De ce valorează Euro mai mult decât leul românesc?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să privim, în primul rând, factorii care influențează cursul valutar. După cum spuneam, cererea reprezintă principala cauză. Spre exemplu, dacă o firmă românească vinde produse unei companii din Statele Unite ale Americii, iar compania, localizată în S.U.A, trebuie să convertească dolari în RON pentru a plăti pentru produsele respective, fluxul de dolari în RON ar indica o cerere în creștere pentru leul românesc. Dacă la final s-a ajuns la o cerere netă pentru leul românesc, atunci valoarea acestuia ar crește.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Dobânda pe care banca centrală a unei țări o plătește este, de asemenea, un factor important. Cu cât dobânda este mai mare, cu atât vor fi mai atrași investitorii să își convertească fondurile în moneda respective. După, își vor depozita banii în țara respectivă.

Oferta de bani creată de banca unei țări influențează direct cursul valutar. Dacă guvernul tipărește prea mulți bani, atunci există prea mulți bani pentru prea puține bunuri. Prețurile bunirilor și serviciilor vor crește, iar, astfel, apare inflația. Investitorii preferă țările în care inflația este scăzută sau nu există deloc.

De ce nu avea niciodată Ceaușescu bani la el?

Și, nu în ultimul rând, creșterea economică a unei țări și stabilitatea financiară au efect asupra cursului valutar. Dacă o țară are o economie puternică, în plină dezvoltare, atunci investitorii vor fi interesați să cumpere bunurile și serviciile oferite de acea țară. Pentru asta, vor avea nevoie să cumpere în moneda țării respective. Dacă, însă, stabilitatea financiară sau, în general, guvernamentală a unei țări arată rău, atunci nu-și vor mai dori să investească în țara respectivă.

Cum a apărut cursul valutar?

Încă din antichitate existau oameni dispuși să schimbe o monedă pentru o alta. În Ierusalim, existau tarabe deschise de așa numiții kollybistẻs. În Egipt, au fost descoperite papirusuri care țineau evidența schimbului de monede. Fierarii de aur și argint reprezentau unii dintre cei mai frecventați schimbători de valută.

Unul dintre cele mai importante momente din istoria schimbului a fost în secolul XV, când familia italiană Medici, una dintre cele mai renumite familii de bancheri din istorie, erau nevoiți să deschidă bănci în țări străine, pentru a facilita comerțul de textile. Pentru a realiza asta, au creat nostro („al nostru”, tradus din limba italiană), un registru de conturi care ținea evidența valorilor monedelor locale față de cele străine.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
De ce unele state au fusuri orare fracționare? Nepal are GMT+5 h 45 min, iar Iran GMT+3 h 30 min
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot