Cine erau, de fapt, cocalarii și de unde vine termenul cu pricina?

03.06.2025
Cine erau, de fapt, cocalarii și de unde vine termenul cu pricina?

Termenul „cocalar” este astăzi unul adânc înrădăcinat în argoul urban românesc, adesea folosit pe un ton peiorativ pentru a descrie un anumit tip de comportament ostentativ, vulgar și lipsit de rafinament. Cu toate acestea, puțini cunosc originile reale ale acestui cuvânt și transformarea sa de-a lungul timpului. În spatele sensului modern se află o poveste interesantă, ce ține de istorie, etimologie și evoluția societății românești post-decembriste.

Cine erau cocalarii?

Cocalarii erau, de fapt, oameni săraci care căutau în gunoaie oase pentru a face din ele piepteni. Termenul provine de la substantivul kokalo („os”), un substantiv preluat din greacă.

Cocalarul modern – o caricatură socială

În cultura urbană a anilor 2000, „cocalarul” a devenit o figură aproape mitologică – un bărbat (căci termenul are o conotație mai ales masculină) îmbrăcat în haine de firmă contrafăcute, purtând lanțuri groase de aur, ascultând manele la volum maxim dintr-o mașină tunată, adesea fără prea multe preocupări culturale, dar cu o încredere debordantă în sine.

Cocalarul este adesea asociat cu suburbia, cu mall-urile, cu afișarea ostentativă a „valorilor materiale”, cu lipsa de educație și cu o vulgaritate greu de ignorat. Alături de termenul „pițipoancă” (femininul popular al cocalarului), a devenit parte dintr-un duo care definește un anumit tip de kitsch social posttranziție.

De ce fascinează și irită?

Fenomenul „cocalar” nu este unic românesc – echivalentele sale pot fi întâlnite în alte culturi: „chav” în Marea Britanie, „gopnik” în Rusia, „guidi” în Italia sau „bro” în SUA. Toate descriu figuri care reflectă tensiuni sociale între aspirațiile de statut și mijloacele limitate de a-l obține, adesea prin imitație și exces.

În România, cocalarii au devenit ținte ale umorului, dar și ale frustrării claselor mijlocii urbane, care se percep pe sine ca educate și rafinate. A ironiza cocalarii este, uneori, o formă de delimitare socială și culturală, un mod de a spune: „Noi nu suntem ca ei”.

Astfel termenul de „cocalar” își are origini îndelungate, dar astăzi a coborât din dealurile marginalizării în văile notorietății urbane.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a supraviețuit Ernest Hemingway după ce a fost implicat în două accidente de avion în două zile
Cum a supraviețuit Ernest Hemingway după ce a fost implicat în două accidente de avion în două zile
Ernest Hemingway, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea, a trăit o viață plină de aventuri periculoase, dar puține episoade din existența sa se pot compara cu cele... citește tot
Care este cel mai mic județ din România? Dar cel mai populat? Ce județe au dispărut din România?
Care este cel mai mic județ din România? Dar cel mai populat? Ce județe au dispărut din România?
Începând cu anul 1968, teritoriul României a fost împărțit în 39 de județe, plus municipiul București care, deși este reședința județului Ilfov, este administrat separat ca municipiu cu... citește tot
Prima capitală a lumii care riscă să rămână complet fără apă
Prima capitală a lumii care riscă să rămână complet fără apă
De ani buni se tot vorbește despre o criză a apei potabile și dacă țările din Africa experimentează de ani buni acest deficit, a venit rândul și altor state să se confrunte cu lipsa apei... citește tot