Cine decide sexul copilului bărbatul sau femeia?

01.02.2023
Cine decide sexul copilului bărbatul sau femeia?

Nașterea unui copil reprezintă un eveniment important în viața părinților. De cele mai multe ori, în epoca modernă procrearea acestuia este stabilită cu ceva timp înainte. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să influențeze prin diferite metode sexul micuțului, însă natura a dovedit că acest lucru este imposibil. Cel puțin momentan.

Oamenii de știință au realizat, în prezent, mai multe studii și au observat că harta genetică a tatălui are un rol determinant în stabilirea sexului copilului. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au constatat că sunt șanse mari ca micuțul să fie băiat dacă tatăl are frați, iar dacă are surori posibilitatea să iasă fată este tot mai mare.

Bărbatul influențează sexul copilului

Cercetătorii britanici au analizat 927 de familii, obținând astfel informații despre 556.387 de persoane din Europa și America de Nord. Datele colectate s-au întins până în anul 1600. Impresionant, nu-i așa?

Această legătură dintre frații și surorile tatălui și viitorul copil al acestuia a fost studiată intens, însă nu s-a putut stabili mecanismul care influențează sexul micuțului. În mod surprinzător, această corelație nu se aplică și în cazul mamelor. Cu toate acestea, s-a stabilit clar că bărbatul este cel care determină, în mod decisiv, sexul viitorului copil.

Cum este stabilit sexul unui copil?

În timpul actului sexual, femeile transmit micuțului cromozomul „x”, iar dacă tatăl transmite tot cromozomul „x” va ieși o fetiță, în schimb dacă va fi cromozomul „y” se va naște un băiat. Așadar, bărbatul este cel care determină sexul copilului, iar moștenirea genetică joacă un rol important în favoarea unuia dintre cele două sexe.

Practic, în familiile unde bărbatul are mai mulți frați sunt șanse mari ca micuțul lui să fie tot de gen masculin, iar în cazurile unde are mai multe surori să procreeze fete. Cercetătorii au constatat că există o anumită modificare genetică care determină transferul fie a cromozomului „x”, fie a celui „y”. Trebuie precizat că această mutație este activă doar la bărbați, iar la femei se găsește în stare latentă, potrivit bbc.co.uk.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot