Cine decide sexul copilului bărbatul sau femeia?

01.02.2023
Cine decide sexul copilului bărbatul sau femeia?

Nașterea unui copil reprezintă un eveniment important în viața părinților. De cele mai multe ori, în epoca modernă procrearea acestuia este stabilită cu ceva timp înainte. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să influențeze prin diferite metode sexul micuțului, însă natura a dovedit că acest lucru este imposibil. Cel puțin momentan.

Oamenii de știință au realizat, în prezent, mai multe studii și au observat că harta genetică a tatălui are un rol determinant în stabilirea sexului copilului. Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au constatat că sunt șanse mari ca micuțul să fie băiat dacă tatăl are frați, iar dacă are surori posibilitatea să iasă fată este tot mai mare.

Bărbatul influențează sexul copilului

Cercetătorii britanici au analizat 927 de familii, obținând astfel informații despre 556.387 de persoane din Europa și America de Nord. Datele colectate s-au întins până în anul 1600. Impresionant, nu-i așa?

Această legătură dintre frații și surorile tatălui și viitorul copil al acestuia a fost studiată intens, însă nu s-a putut stabili mecanismul care influențează sexul micuțului. În mod surprinzător, această corelație nu se aplică și în cazul mamelor. Cu toate acestea, s-a stabilit clar că bărbatul este cel care determină, în mod decisiv, sexul viitorului copil.

Cum este stabilit sexul unui copil?

În timpul actului sexual, femeile transmit micuțului cromozomul „x”, iar dacă tatăl transmite tot cromozomul „x” va ieși o fetiță, în schimb dacă va fi cromozomul „y” se va naște un băiat. Așadar, bărbatul este cel care determină sexul copilului, iar moștenirea genetică joacă un rol important în favoarea unuia dintre cele două sexe.

Practic, în familiile unde bărbatul are mai mulți frați sunt șanse mari ca micuțul lui să fie tot de gen masculin, iar în cazurile unde are mai multe surori să procreeze fete. Cercetătorii au constatat că există o anumită modificare genetică care determină transferul fie a cromozomului „x”, fie a celui „y”. Trebuie precizat că această mutație este activă doar la bărbați, iar la femei se găsește în stare latentă, potrivit bbc.co.uk.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot