Cine au fost primele tămăduitoare din București?

27.04.2022
Cine au fost primele tămăduitoare din București?

Medicina s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, iar multe boli care până acum nu aveau leac, în prezent pot fi tratate cu diferite tratamente. În București, există clinici specializate pentru fiecare afecțiune în parte, iar oamenii pot apela la medici profesioniști pentru a fi consultați.

Lucrurile nu au stat tot timpul așa, iar, în trecut, lumea apela atunci când era bolnavă la diferiți vraci, care foloseau un fel de medicină alternativă. Bolile aveau alte denumiri, iar specialiștii lipseau cu desăvârșire.

Bolile inimii se numeau “sgârciu la inimă”, “ruptoarea” era denumirea vizuală pentru diaree. Se vindeca binișor cu rachiu și ceai din frunze de stejar. “Trasul mușchilor de la șale” era masajul, “aprinderea la plămâni” desemna pneumonia, “aprinderea la stomac sau la rânză” se trata cu rachiu de arici și piatră vânătă dizolvată în rachiu. “Albeața la ochiu’ ” era cataracta, iar “curgerea urechii” nimic altceva decât otita. Râia se numea simplu “mâncărime”. “Blândele” erau urticaria, iar “gălbinarea” desemna icterul, potrivit b365.ro.

Pitulicea Țiganca și Chera Anastasia, primele vindecătoare ale bucureștenilor

În perioada în care Bucureștiul nu avea spitale, oamenii erau tratați de diferiți vraci și tămăduitori. Primele astfel de personaje din capitala României au fost Pitulicea Țiganca și Chera Anastasia. Cele două tratau diferite probleme de sănătate cu leacuri cunoscute doar de ele.

De exemplu, pentru “bubele dulci” era folosită o alifie realizată din mazăre zdrobită sau gândaci pisați. Cei care aveau probleme cu dantura, în gaura formată de carie se punea tămâie, tutun sau usturoi pisat.

Nu știu dacă strămoașa noastră Eva a pus vreodată lui Cain sau lui Abel, când erau mai mici, vreo cataplasmă de molotru (leac lăsat de Iisus Hristos), dar din timpurile cele mai vechi ale Romei republicane, babele și știința lor au fost totdeauna la mare cinste și mare întrebuințare, spunea G.I Ionnescu-Gion în “Istoria Bucureștilor”.

Se spune că pentru fiecare afecțiune exista câte o plantă minune. Astfel, zeama de ceapă se dădea pentru boala de ochi. Nalba era bună pentru tuse. Rozmarinul este perfect ca să dea “laptele îndărăt”. Hreanul, mierea și pătlagina aveau și ele proprietățile lor curative, iar oamenii ascultau de tămăduitoare vremii.

La București, Pitulicea Țiganca, roaba Văcăreștilor, îți punea mâna, piciorul, falca la loc într-un timp și două mișcări. Baba Neacșa n-avea decât să se uite țintă la bolnav și-ndată acesta părea hipnotizat, a povestit G.I Ionnescu-Gion în “Istoria Bucureștilor”.

Din păcate, existau și eșecuri, iar vindecătoarele vremii dădeau oamenilor bolnavi „argint viu” să consume, adică mercur. Bineînțeles că aceștia decedau, în zilele următoare, însă credeau că se vor vindeca până în ultima clipă.

Foto: b365.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 noiembrie este cea de 316-a zi a calendarului gregorian și a 317-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 49 de zile. Michelle Obama a ținut mereu un nivel...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
Cuvântul este cel mai important lucru inventat, fiindcă el poate da semnificație unei acțiuni. Limbajul ne ajută să ne definim și să exprimăm o idee care poate fi pusă sau nu în practică.... citește tot
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică stimulează zona optică cerebrală și afectează percepția. Drept urmare, realitatea este înțeleasă greșit, fiind estimat altceva decât ceea ce este. De-a lungul timpului, au... citește tot
De ce 666 este numărul Diavolului?
De ce 666 este numărul Diavolului?
Diavolul este considerat sursa tuturor relelor din lume și este văzut de toți creștinii ca opusul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, sunt persoane care îl venerează pe Satan și încearcă să îl... citește tot