Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

27.06.2022
Cine a fost Yeti? A existat sau nu „omul zăpezilor”?

Unul dintre misterele care nu au fost elucidate nici până în prezent este cel al existenței lui Yeti. Colocvial vorbind acesta mai este cunoscut și ca „omul zăpezilor” sau „omul pădurilor” și se presupune că ar fi un animal sau un om primitiv care străbate Munții Himalaya.

Legenda despre Yeti a crescut atât de mult, de-a lungul timpului, încât au fost realizate filme, desene animate și chiar jocuri despre acest personaj. Printre cele mai cunoscute creații cinematografice se numără Abominable (2019), Smallfoot (2018) şi The Abominable Snowman (1957).

Cum arată Yeti?

Yeti poate fi considerat o legendă, la fel ca și în cazul lui Bigfoot sau a monstrului din Loch Ness. Nu există nicio dovadă clară că „omul zăpezilor” ar fi existat cu adevărat, chiar dacă mulți susțin că l-au văzut.

Potrivit datelor istorice, poveștile despre Yeti au apărut încă de pe vremea lui Alexandru cel Mare (20 iulie 356 î. de Hr. – 10 iunie 323 î. de Hr.), când marele conducător a cerut să vadă o astfel de creatură, dar i s-a spus nu poate exista la o altitudine atât de joasă în Valea Indus.

Legendele au crescut și mai mult, începând cu secolul al XX-lea, când au început să fie realizate expediții în Munții Himalaya. Vestea despre creatura zăpezilor s-a răspândit și mai mult atunci când un grup de exploratori britanici au escaladat vârful Everest, iar la întoarcerea acasă au povestit că au văzut dovezi clare ale lui Yeti.

Potrivit legendelor, Yeti are înălțimea unui om (1,50 – 1,80 m), iar corpul său este acoperit cu păr de culoare ruginie, uneori chiar gri. Capul este de formă conică, cu bărbia proeminentă și gura lipsită de buze. Picioarele sale sunt scurte dar late, iar cel de-al doilea deget este mai lung decât degetul mare, ceea ce face urmele sale să fie foarte ușor diferențiate de cele omenești, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Rușii susțin că Yeti este adevărat

În anul 2011, autoritățile rusești au realizat o conferință cu experți care să dovedească dacă Yeti a fost adevărat sau nu. Evenimentul a avut loc în Siberia, iar mai mulți oameni de știință au afirmat că personajul a existat în realitate, fiind prezentate ca și dovezi adăposturi construite din ramurile copacilor, precum și un fir de păr care se presupune că ar fi fost al lui Yeti.

Evenimentul a fost criticat la scară internațională, mai mulți cercetători susținând că nu a fost altceva decât o cascadorie publicitară. Cu toate acestea multă lume crede în existența lui Yeti, iar în Himalaya încă sunt organizate expediții pentru găsirea „omului zăpezilor”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot