Cine a fost Seigo Yamazawa, samuraiul care a luptat la Plevna? Care este povestea sa?

09.12.2020
Cine a fost Seigo Yamazawa, samuraiul care a luptat la Plevna? Care este povestea sa?

Războiul de Independență de la 1877-1878 este o bornă importantă în istoria României. Luptele duse de soldații români împotriva otomanilor nu mai reprezintă o necunoscută pentru nimeni. Ceea ce nu se știe este faptul că printre miile de soldați ai armatei române care au luptat pentru independeță s-a strecurat un… samurai!

Războinicul japonez, Seigo Yamazawa, s-a aflat în fruntea unui pluton de soldați ruși în lupta pe care aceștia au purtat-o, alături de români, la Plevna, împotriva otomanilor lui Osman Pașa.

Astfel, Yamazawa devenea primul japonez care luptă într-un război în Europa, în urma căruia se spune că ar fi fost decorat și de Romania. Nu există, însă, informații oficiale în România în acest sens. Mai târziu, samuraiul devenea baron japonez.

Cine a fost Seigo Yamazawa?

Născut la 12 ianuarie 1846, Seigo Yamazawa a fost fiul cel mare al Yamazawa Dzhudayyu, la rândul său samurai din provincia Satsuma. El a fost obișnuit de tânăr cu războaiele civile din țara natală și a fost înaintat la gradul de căpitan în armata imperială pentru merite deosebite.

Înainte de a lupta în Europa, în 1872, samuraiul a călătorit în Statele Unite ale Americii unde, timp de doi ani a luat lecții de arte marțiale. A revenit apoi în Japonia, a fost înaintat la gradul de locotenent-colonel, după care a fost trimis în Franța pentru a-i supraveghea pe elevii din școlile militare.

Yamazawa a fost trimis în Balcani de către Ministerul Apărării din Japonia în calitate de corespondent de război pe lângă armata rusă în timpul războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878.

Cu toate acestea, el a ținut morțiș să participe efectiv la lupte, prevalându-se de pregătirea sa militară. Astfel, armata rusă l-a numit comandant de pluton, el luând parte la asediul redutei Plevna. Sabia de samurai cu care a luptat Seigo Yamazawa, așa-numita wakizashi, a fost găsită în jurul Plevnei și se află expusă într-un muzeu din Bulgaria.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot