Istoria nespusă a lui Gică Cioc din Ferentari, omul care a terorizat Bucureștiul

15.03.2023
Istoria nespusă a lui Gică Cioc din Ferentari, omul care a terorizat Bucureștiul

Bucureștiul secolului al XX-lea este un tărâm în tranziție, în care chiar și cei mai odioși oameni își au locul. Deși legendele locale nu sunt similare cu cele din SUA, și capitala României a avut criminali din care ai putea realiza un film. Cine a fost așa zisul Gică Cioc, originar din cartierul Ferentari?

Cine a fost Gică Cioc?

Cigă Cioc

Situația politico-economică din România anului 1945 a fost una dificilă. Cea mai mare atenție era îndreptată către cel de-Al Doilea Război Mondial care se se apropia de final, iar o criză economică urma să apară.

Infracțiunile erau la ordinea zilei. Imaginea boemă a unui oraș european dispăruse de mult, iar atmosfera orașului era îngrozitoare. Cartierul Ferentari, cunoscut în toată țara pentru nivelul infracționalității ridicat, era locul în care apăruseră bande mafiote.

Crimele, jafurile și spargerile deveniseră chiar o rutină din cauza grațierilor din anul 1944, unde mii de pușcăriași au fost lăsați în libertate. Astfel că, o situație dubioasă speria societatea.

Peste 10 persoane fuseseră ucise în rafale de gloanțe provenind din arme rusești. Dosarul a fost preluat de comisarul Alimănescu, fiind considerat singurul care putea să rezolve misterul. Grupul format personal de Alimănescu recurgea deseori chiar la lichidarea fizică a celor mai periculoși gangsteri.

Chiar și cu metodele sale neortodoxe, grupul nu a reușit niciodată să-l aresteze pe Gică Cioc. Acesta avea un temperament violent, motiv pentru care era poreclit Balaurul. Cioc avea să fie ucis pe 31 decembrie 1945 în urma unui schimb de focuri între banda lui și alt interlop, Sandu Moise. Răfuiala nu avusese loc din cauza ambițiilor teritoriale, ci, în mod hilar, din cauza unei femei.

Cel mai mare criminal al României

Poveștile polițiste din România nu sunt multe, dar ele totuși există. Cel mai mare criminal în serie din țara noastră nu a fost bărbat. „Văduva Neagră”, pe numele ei adevărat, Vera Renczi, a rămas în memoria autorităților ca fiind un asasin sadic.

Aceasta s-a născut în 1897, iar de-a lungul vieții a omorât mai mulți bărbați care i-au călcat prin patul conjugal. Peste 10 bărbați dispar fără urme după ce au avut legături sexuale cu Vera. A murit în temniță la vârsta de 32 de ani.

Foto: Evenimentulistoric.ro & Cespun.eu

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot