Istoria nespusă a lui Gică Cioc din Ferentari, omul care a terorizat Bucureștiul

15.03.2023
Istoria nespusă a lui Gică Cioc din Ferentari, omul care a terorizat Bucureștiul

Bucureștiul secolului al XX-lea este un tărâm în tranziție, în care chiar și cei mai odioși oameni își au locul. Deși legendele locale nu sunt similare cu cele din SUA, și capitala României a avut criminali din care ai putea realiza un film. Cine a fost așa zisul Gică Cioc, originar din cartierul Ferentari?

Cine a fost Gică Cioc?

Cigă Cioc

Situația politico-economică din România anului 1945 a fost una dificilă. Cea mai mare atenție era îndreptată către cel de-Al Doilea Război Mondial care se se apropia de final, iar o criză economică urma să apară.

Infracțiunile erau la ordinea zilei. Imaginea boemă a unui oraș european dispăruse de mult, iar atmosfera orașului era îngrozitoare. Cartierul Ferentari, cunoscut în toată țara pentru nivelul infracționalității ridicat, era locul în care apăruseră bande mafiote.

Crimele, jafurile și spargerile deveniseră chiar o rutină din cauza grațierilor din anul 1944, unde mii de pușcăriași au fost lăsați în libertate. Astfel că, o situație dubioasă speria societatea.

Peste 10 persoane fuseseră ucise în rafale de gloanțe provenind din arme rusești. Dosarul a fost preluat de comisarul Alimănescu, fiind considerat singurul care putea să rezolve misterul. Grupul format personal de Alimănescu recurgea deseori chiar la lichidarea fizică a celor mai periculoși gangsteri.

Chiar și cu metodele sale neortodoxe, grupul nu a reușit niciodată să-l aresteze pe Gică Cioc. Acesta avea un temperament violent, motiv pentru care era poreclit Balaurul. Cioc avea să fie ucis pe 31 decembrie 1945 în urma unui schimb de focuri între banda lui și alt interlop, Sandu Moise. Răfuiala nu avusese loc din cauza ambițiilor teritoriale, ci, în mod hilar, din cauza unei femei.

Cel mai mare criminal al României

Poveștile polițiste din România nu sunt multe, dar ele totuși există. Cel mai mare criminal în serie din țara noastră nu a fost bărbat. „Văduva Neagră”, pe numele ei adevărat, Vera Renczi, a rămas în memoria autorităților ca fiind un asasin sadic.

Aceasta s-a născut în 1897, iar de-a lungul vieții a omorât mai mulți bărbați care i-au călcat prin patul conjugal. Peste 10 bărbați dispar fără urme după ce au avut legături sexuale cu Vera. A murit în temniță la vârsta de 32 de ani.

Foto: Evenimentulistoric.ro & Cespun.eu

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?
În data de 19 martie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian Diaconul. Această dată reprezintă cea... citește tot
Cine a fost Lance Reddick, actorul cunoscut din productiile The Wire și John Wick
Cine a fost Lance Reddick, actorul cunoscut din productiile The Wire și John Wick
Lance Reddick a fost un actor american cunoscut pentru rolurile sale în seriale precum „The Wire” și ” Fringe „, dar și pentru aparițiile sale în filme precum „John Wick” și ”... citește tot
Care a fost cea mai strălucitoare supernovă din Univers?
Care a fost cea mai strălucitoare supernovă din Univers?
O supernovă reprezintă ultimele momente de viață ale unei stele masive. Aceste corpuri cerești au masa de cel puțin opt ori mai mare decât a Soarelui nostru, iar soarta lor se termină într-o... citește tot
adplus-dvertising