Cine a fost femeia navigator care a antrenat piloți în cel de-al Doilea Război Mondial?

28.04.2022
Cine a fost femeia navigator care a antrenat piloți în cel de-al Doilea Război Mondial?

Înainte ca oamenii să introducă adrese în hărțile Google, călătorii și-au trasat cursul după soare și lună și alte corpuri cerești. Când radiourile nu mai funcționau și vremea rea ​​se instala, metodele de navigație cerească ale lui Mary Tornich Janislawski, femeia navigator, au ajutat la salvarea de vieți, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fiica imigranților italieni și iugoslavi s-a născut la San Francisco la 9 iunie 1908, la doi ani după marele cutremur din acel oraș . În copilărie, ea a purtat o cască de aviator cusută din resturi de pâslă.

La 20 de ani, Mary a lucrat într-o fabrică de dulciuri pentru a-și plăti cursurile la Universitatea din California, Berkley, și a fost unul dintre cei trei studenți care au absolvit cu onoruri în astronomie. În cele din urmă, Janislawski a fost pionier în domeniul navigației într-un mod similar în care Amelia Earhart a depășit granițele zborului.

Mary Tornich Janislawski, studenta precoce devenită profesor premiat

La fel ca Katherine Johnson, matematicianul genial al NASA, celebrat în filmul „Figuri ascunse”, Janislawski putea să depășească orice coleg de clasă de sex masculin. La mijlocul anilor 1930, a fost descoperită de căpitanul Philip Van Horn Weems, „Marele bătrân al navigației”, care l-a învățat pe Charles Lindbergh să navigheze și pe amiralul Richard Byrd să zboare. Weems a brevetat zeci de instrumente de navigație, cum ar fi ceasul cu cadrane solare, și a luat-o pe Janislawski sub aripa sa ca protejată, într-o perioadă în care navigația era dominată de bărbați.

Janislawski a predat metodele nautice și aeriene ale lui Weems ca profesor adjunct la UC Berkley, Stanford și Polytechnic College of Engineering din Oakland la sfârșitul anilor 1930. Ea a devenit prima femeie asociată a Weems System of Navigation, Inc. și a fost declarată „cea mai remarcabilă femeie profesoară de navigație aeriană” din America în 1940 de către New York Times.

Potrivit Gaylord Green, unul dintre pionierii dezvoltării și funcționării sistemelor de poziționare globală, Mary Janislawski, femeia navigator, a fost membru fondator al Institutului de Navigație, pe măsură ce navigația a trecut de la o artă profesională la o știință a lumii moderne.

Femeia navigator care a antrenat cadeți în cel de-al Doilea Război Mondial

Mary preda la Universitatea Stanford când Pearl Harbor a fost bombardat în decembrie 1941 și Statele Unite au intrat oficial în al Doilea Război Mondial. Deși instructorul pașnic ura războiul, ea și-a câștigat distincția ca „super-super-profesor” civil, a scris jurnalista Ruth Schmidt, care a adus-o pe Mary în lumina reflectoarelor naționale.

Folosind raportoare și sextanți (instrument optic de măsurare a unghiului dintre diferite obiecte îndepărtate), Janislawski a făcut navigarea amuzantă și foarte puțini studenți nu au reușit să promoveze examenele CAA (Autoritatea Aeronautică Civilă). Fiica lui Janislawski, Mi Mi Janislawksi, spune că studenții nu au uitat niciodată stilul de predare accesibil al mamei ei sau avionul de cauciuc pe care l-a ținut pe birou pentru a atrage atenția clasei.

În timpul războiului, femeia navigator a învățat aproximativ 4.000 de cadeți cum să-și pună la punct pozițiile pe aeroportul King City din Mesa Del Ray, California. Decenii mai târziu, potrivit History, fostul student Joseph H. Casey, în vârstă de 82 de ani, a scris: „Dacă am fi o trupă de frați, Mary a fost cu adevărat o soră pentru noi”.

În ultima perioadă a carierei sale, Janislawski a contribuit la dezvoltarea erei spațiale prin crearea de hărți cu grilă lunară pentru a-i ajuta pe astronauții Apollo să navigheze pe suprafața Lunii. În 1970, la reuniunea spațială națională a Institutului de Navigație de la centrul de cercetare Ames, ea și-a aplicat metodele de navigație cerească pentru a oferi NASA o foaie de parcurs pentru a naviga în orice corp planetar, de la Marte până la planete care nu au fost încă descoperite.

În anul 1972, Mary Tornich Janislawski a fost prima femeie care a primit premiul Superior Achievement de la Institutul de Navigație pentru că a ajutat generații de marinari, piloți și astronauți să-și facă drumul spre casă.

Foto: San Francisco Maritime

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot