Ce s-a întâmplat azi, 11 ianuarie?

11.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 ianuarie?

Ziua de 11 ianuarie este cea de 11-a zi a calendarului gregorian și a 12-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 354 de zile.

În această zi din 1935, Amelia Earhart, una dintre cele mai celebre aviatoare din lume, a efectuat singură primul zbor de succes din Hawaii până în California, o distanță mai mare decât cea din Statele Unite până în Europa.

Ce s-a întâmplat azi, 11 ianuarie?

1861 – Alabama s-a separat de Uniune, al patrulea stat care a făcut acest lucru în perioada premergătoare războiului civil american.

1878 – Laptele a fost livrat pentru prima dată în sticle de sticlă în New York City.

1909 – I.C Brătianu devine președintele Partidului Naţional Liberal.

1943 – China și Statele Unite au semnat la acestă dată un tratat care pune capăt drepturilor extrateritoriale în China. Un acord similar a fost semnat și în această zi între Marea Britanie și China.

Pentru Statele Unite, acest lucru însemna că SUA nu mai avea puterea de a „își exercita jurisdicția” asupra cetățenilor săi care locuiesc în China. În schimb, China a fost de acord să-i trateze pe americani în anumite privințe așa cum i-ar face pe chinezii nativi – în ceea ce privește locuința (reședința), comerțul, drepturile civile și călătoriile în străinătate (navigația).

Prevederi similare au fost făcute în tratatul care a fost semnat și de Marea Britanie și China. În ambele tratate semnate în această zi, ideea a fost aceeași, să susțină egalitatea internațională.

1964 – Chirurgul american Luther L. Terry a anunțat că fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar.

2008 – Alpinist și explorator din Noua Zeelandă, Sir Edmund Hillary, care, împreună cu alpinistul tibetan Tenzing Norgay, a fost primul care a urcat pe vârful Everest, a murit la vârsta de 88 de ani.

2009 – La 11 zile de la începutul disputei dintre Rusia și Ucraina, oficialii ruși, ucraineni și ai Uniunii Europene au semnat un acord care permite reluarea livrărilor de gaze rusești către țările europene prin Ucraina.

2012 – Guvernul Țărilor de Jos a anunțat că va interzice utilizarea drogului khat, un narcotic ușor folosit adesea de comunitatea somaleză. Interdicția a venit după ce au apărut temeri că drogul a cauzat o amenințare publică și ar avea potențialul de a induce psihoză sau schizofrenie.

2013 – Proteste în România în urma deciziei lui Emil Boc de a-l demite pe Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

2014 – Cel puțin șapte persoane au fost rănite după ce un bărbat înarmat neidentificat a deschis focul asupra unei mulțimi de protestatari anti-guvernamentali din Bangkok.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?
Continuitatea istorică, dovezile arheologice și gradul de dezvoltare urbană sunt printre factorii luați în considerare la definirea „celui mai vechi oraș” din lume. Este o sarcină... citește tot
De ce țările mediteraneene au obloane de lemn la geamuri?
De ce țările mediteraneene au obloane de lemn la geamuri?
Partea mediteraneeană a Europei surprinde prin cultură, gastronomie, plaje și arhitectură. Spania, Franța, Italia sau Grecia sunt câteva dintre țările care au câștigat bătălia turismului,... citește tot
Cine este omul care a trăit fără inimă și puls?
Cine este omul care a trăit fără inimă și puls?
Corpul uman este un ansamblu în care toate componentele funcționează simultan. Fiecare organ, țesut sau celulă îndeplinește un rol specific, lucrând împreună pentru a pune în funcțiune... citește tot
adplus-dvertising