Cine a fost doamna Ghica, cea care dă numele unui cartier bucureștean?

12.05.2021
Cine a fost doamna Ghica, cea care dă numele unui cartier bucureștean?

Elena Ghica a fost una dintre cele mai inteligente femei din istoria României. Din păcate, cea mai mare parte a vieții sale a fost departe de țara natală, fapt pentru care lumea nu a știut ce comoară intelectuală a avut pe aceste meleaguri. Prințesa Elena Ghica s-a născut pe 3 februarie 1828, la București, fiind prima dintre copiii lui Mihalache Ghica, nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

Viața Elenei Ghica

Prințesa a trăit într-un mediu propice pentru a se dezvolta intelectual. Încă din copilărie a dovedit abilități de geniu, iar în decursul vieții a vorbit fluent nouă limbi: italiană, engleză, germană, franceză, română, greacă, latină, rusă şi albaneză. Pasiunea sa pentru cultură nu a cunoscut limite, iar la vârsta de 11 ani scria prima nuvelă, ulterior, la 14 ani traducea ”Iliada” lui Homer în limba germană.

Vremurile în care prințesa a trăit au fost complicate, fapt pentru care la vârsta de 14 ani a părăsit România, împreună cu familia. Și-a continuat studiile la Viena, Veneția și ulterior Berlin, fiind apreciată peste tot pe unde mergea. Elena a revenit pentru o scurtă vizită la Iași, la vârsta de 21 de ani, iar destinul său s-a schimbat total. La un bal mascat, prințesa s-a îndrăgostit de ofiţerul rus Alexandr Kolţov Masalski. Cei doi s-au căsătorit în 1849 la Iaşi, iar ulterior s-au mutat la Sankt Petersburg.

Elena Ghica a fost Dora D`Istria

În decursul vieții, prințesa s-a făcut remarcată în mai multe domenii, fiind pictoriță, scriitoare, muzician talentat, dar și prima femeie alpinistă din țară. Pentru a fi apreciată pentru talentul și creațiile sale, ci nu pentru titlul nobiliar, prințesa Elena Ghica și-a publicat operele cu pseudonimul Dora D`Istria.

Elena Ghica – portret de Petre Mateescu (1876)

Trebuie specificat că prințesa era de o frumusețe rară, iar, în Rusia, aceasta a uimit cu picturile sale, primind un prestigios premiu la concursul de peisaje organizat de muzeul Ermitaj. Cu toate acestea ideile sale liberale și nonconformiste, au făcut-o să părăsească țara. Implicarea sa în politica Rusiei acelor vremuri nu a fost văzută cu ochi buni, făcându-și mulți dușmani.

Dora D`Istria a scris articole și studii despre istorie, geografie și literatură, militând pentru emanciparea femeilor și drepturi egale cu bărbații. Deși a trăit cea mai mare parte a vieții pe meleaguri străine, în special în Florența, Italia, aceasta nu a uitat pământul natal. Drept urmare, a lăsat prin testament ce să se întâmple cu averea pe care o avea.

Prin testamentul olograf ce s-a găsit după moarte, Dora D`Istria, după mici legături lăsate fraţilor şi servitorilor săi, instituie moştenitoare a averii sale din România pe Primăria Bucureşti, însărcinează pe Primăria Florenţa a vinde Villa D`Istria în folosul institutului de surdo-muţi, a povestit Ionescu Gion în ”Portrete Istorice”.

Elena Ghica a murit pe 17 noiembrie 1888, în casa din Florența, iar la dorinţa sa a fost incinerată, iar cenuşa depusă în cimitirul “Trespiana” din localitate. Avea numai 60 de ani.

Foto: Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot