Cele mai frumoase proverbe și zicători italiene

30.08.2021
Cele mai frumoase proverbe și zicători italiene

Fiecare limbă de pe planetă are propriile sale proverbe și zicători. Cele italienești au frumusețea lor și constau în trăirile diferite care au fost transpuse în fel de fel de citate. Indiferent de țară, toate proverbele și zicătorile au fost influențate de tradițiile locale și au fost transmise din generație în generație.

Proverbe și zicători italiene

Limba italiană se aseamănă foarte mult cu limba română. Cuvintele se citesc la fel cum sunt scrise, iar multe dintre ele sunt ușor de reținut. Redactorii shtiu.ro vă prezintă o serie de proverbe și zicători italiene, care ar putea fi folosite și la noi.

Chi mangia solo crepa solo – „Cine mănâncă singur moare singur”

Chi va piano, va sano; chi va sano, va lontano – „Cine merge încet, merge sănătos. Cine merge sănătos, merge departe”

Tutti i nodi vengono al pettine – „Orice nod în pieptene s-agață”

Amor vecchio non fa ruggine – „Dragostea veche nu ruginește”

Alla nascita dell’amore gli amanti parlano del futuro; al suo declino parlano del passat – „La început de dragoste vorbesc îndrăgostiții despre viitor, la sfârșit despre trecut”.

Non c’è due senza tre –  „Nu există doi fără trei”

’Fai una montagna di ciottoli. – „A face un munte dintr-o pietricică”

Alte proverbe și zicători italiene

Limba italiană este vorbită oficial în patru state: Italia, Vatican, San Marino și Elveția (împreună cu franceză, germană și retoromană).

Limba italiană are mai multe dialecte, însă cea standard este cea folosită în Toscana. Potrivit specialiștilor în lingvistică, acesta se aseamănă cu româna în proporție de 77%. Similitudinea se caracterizează prin păstrarea consoanelor și vocalelor duble și accentului cu rolul distinctiv.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot