Cele mai ciudate lucruri descoperite pe epavele vaselor scufundate

11.08.2021
Cele mai ciudate lucruri descoperite pe epavele vaselor scufundate

Deși aproximativ două treimi din suprafața Pământului sunt acoperite cu apă, există zone care nu au fost niciodată explorate. De-a lungul secolelor, pe fundul mărilor și oceanelor s-au scufundat sute de mii de ambarcațiuni. În diferite ocazii, exploratorii au recuperat obiecte de mare valoare de pe epavele unor nave scufundate.

Aceștia au făcut descoperiri subacvatice senzaționale și au izbutit să recupereze comori prețioase care au zăcut sute de ani în epavele navelor scufundate de-a lungul timpului în mări și oceane.

Cele mai ciudate descoperiri subacvatice

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre cele mai ciudate și mai neobișnuite obiecte care au fost descoperite în adâncurile mărilor și oceanelor.

Șampanie din secolul al XIX-lea

Scafandrii finlandezi au recuperat în anul 2010 nu mai puțin de 168 de sticle de șampanie de pe epava unei goelete comerciale, despre care se crede că a naufragiat în urmă cu aproximativ 175 de ani. Experții spun că datorită temperaturilor scăzute, lipsei razelor solare și nivelurilor scăzute de sare și de oxigen au făcut ca băutura să nu se altereze.

Brânză veche de 340 de ani

În anul 2016, o echipă de exploratori a recuperat de pe epava navei de război „Kronan”, scufundată în anul 1676 în largul coastelor suedeze, o cantitate mică de brânză. Spre deosebire de șampania la care am făcut referire anterior, brânza nu s-a conservat la fel de bine. Experții spuneau la acel moment că brânza emana o aromă de drojdie și Roquefort și avea un aspect păstos și textură de pate de ficat. Era depozitată într-un fel de oală închisă etanș.

Sturion atlantic din secolul al XV-lea

Cadavrul unui sturion atlantic lung de doi metri a fost descoperit în timpul unor cercetări arheologice în anul 2019, în Marea Baltică.

Peștele a fost găsit pe epava navei regale daneze „Gribshunden”, aparținând regelui Hans din acea vreme, scufundată în urmă cu peste 500 de ani. Această specie de sturion atlantic este în prezent pe cale de dispariție.

„iPad” bizantin vechi de peste un mileniu

O echipă de arheologi turci au descoperit în anul 2014, într-una dintre cele 37 de nave dezgropate din zona Yenikapi din Istanbul, un obiect din lemn despre care se bănuiește că ar fi corespondentul antic al actualului iPad.

Unealta, care aparținea probabil căpitanului navei, era acoperită fin cu decorații și avea dimensiunea unei tablete moderne de 7 inch, însă mult mai groasă.

Tunul din bronz de pe „La Trinité”

În anul 2015, un grupă de căutători de comori de la compania Global Marine Exploration a folosit o serie de magnetometre pentru a localiza cinci nave despre care se știa că s-au scufundat în zona Cape Canaveral (Florida).

Una dintre acestea era „La Trinité”, o navă franceză care a pornit în 1565 spre Florida transportând soldați, o cantitate însemnată de arme și muniție, obiecte din aur, precum și hughenoți, care căutau libertatea religioasă în coloniile nord-americane.

Nava nu a ajuns la destinație, fiind prinsă într-o puternică furtună între Ponce Inlet și Cape Canaveral.

Cel mai important obiect dintre cele recuperate de pe epava „La Trinité” a fost un tun din bronz pe erau înscripționate simbolurile regalității franceze.

Mecanismul Antikythera

A fost descoperit pe fundul oceanului în anul 1900 de un grup de căutători de perle. Mecanismul Antikythera a fost extras din rămășițele unei nave grecești care a naufragiat cu foarte mulți ani în urmă.

Este unul dintre cele mai stranii și uimitoare obiecte găsite vreodată în adâncuri deoarece a fost creat, cel mai probabil, în secolul II î.Hr. Mecanismul Antikythera a fost catalogat drept cel mai vechi computer analog.

Foto: Unsplash

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot