Cele mai ciudate lucruri descoperite pe epavele vaselor scufundate

11.08.2021
Cele mai ciudate lucruri descoperite pe epavele vaselor scufundate

Deși aproximativ două treimi din suprafața Pământului sunt acoperite cu apă, există zone care nu au fost niciodată explorate. De-a lungul secolelor, pe fundul mărilor și oceanelor s-au scufundat sute de mii de ambarcațiuni. În diferite ocazii, exploratorii au recuperat obiecte de mare valoare de pe epavele unor nave scufundate.

Aceștia au făcut descoperiri subacvatice senzaționale și au izbutit să recupereze comori prețioase care au zăcut sute de ani în epavele navelor scufundate de-a lungul timpului în mări și oceane.

Cele mai ciudate descoperiri subacvatice

În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre cele mai ciudate și mai neobișnuite obiecte care au fost descoperite în adâncurile mărilor și oceanelor.

Șampanie din secolul al XIX-lea

Scafandrii finlandezi au recuperat în anul 2010 nu mai puțin de 168 de sticle de șampanie de pe epava unei goelete comerciale, despre care se crede că a naufragiat în urmă cu aproximativ 175 de ani. Experții spun că datorită temperaturilor scăzute, lipsei razelor solare și nivelurilor scăzute de sare și de oxigen au făcut ca băutura să nu se altereze.

Brânză veche de 340 de ani

În anul 2016, o echipă de exploratori a recuperat de pe epava navei de război „Kronan”, scufundată în anul 1676 în largul coastelor suedeze, o cantitate mică de brânză. Spre deosebire de șampania la care am făcut referire anterior, brânza nu s-a conservat la fel de bine. Experții spuneau la acel moment că brânza emana o aromă de drojdie și Roquefort și avea un aspect păstos și textură de pate de ficat. Era depozitată într-un fel de oală închisă etanș.

Sturion atlantic din secolul al XV-lea

Cadavrul unui sturion atlantic lung de doi metri a fost descoperit în timpul unor cercetări arheologice în anul 2019, în Marea Baltică.

Peștele a fost găsit pe epava navei regale daneze „Gribshunden”, aparținând regelui Hans din acea vreme, scufundată în urmă cu peste 500 de ani. Această specie de sturion atlantic este în prezent pe cale de dispariție.

„iPad” bizantin vechi de peste un mileniu

O echipă de arheologi turci au descoperit în anul 2014, într-una dintre cele 37 de nave dezgropate din zona Yenikapi din Istanbul, un obiect din lemn despre care se bănuiește că ar fi corespondentul antic al actualului iPad.

Unealta, care aparținea probabil căpitanului navei, era acoperită fin cu decorații și avea dimensiunea unei tablete moderne de 7 inch, însă mult mai groasă.

Tunul din bronz de pe „La Trinité”

În anul 2015, un grupă de căutători de comori de la compania Global Marine Exploration a folosit o serie de magnetometre pentru a localiza cinci nave despre care se știa că s-au scufundat în zona Cape Canaveral (Florida).

Una dintre acestea era „La Trinité”, o navă franceză care a pornit în 1565 spre Florida transportând soldați, o cantitate însemnată de arme și muniție, obiecte din aur, precum și hughenoți, care căutau libertatea religioasă în coloniile nord-americane.

Nava nu a ajuns la destinație, fiind prinsă într-o puternică furtună între Ponce Inlet și Cape Canaveral.

Cel mai important obiect dintre cele recuperate de pe epava „La Trinité” a fost un tun din bronz pe erau înscripționate simbolurile regalității franceze.

Mecanismul Antikythera

A fost descoperit pe fundul oceanului în anul 1900 de un grup de căutători de perle. Mecanismul Antikythera a fost extras din rămășițele unei nave grecești care a naufragiat cu foarte mulți ani în urmă.

Este unul dintre cele mai stranii și uimitoare obiecte găsite vreodată în adâncuri deoarece a fost creat, cel mai probabil, în secolul II î.Hr. Mecanismul Antikythera a fost catalogat drept cel mai vechi computer analog.

Foto: Unsplash

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot