Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?

25.03.2024
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?

Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le putem întâlni la tot pasul, mai ales în mediul rural. Dar, oare cât trăiesc găinile?

Cât trăiesc, în medie, găinile?

Majoritatea găinilor domestice moderne, din specia Gallus gallus domesticus, au evoluat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, din găina roșie de junglă, denumită Gallus gallus, originară din Asia de Sud-Est.

Durata de viață a găinilor poate varia în funcție de rasă, condițiile de viață și îngrijirea pe care le primesc. În medie, găinile domestice trăiesc între 5 și 10 ani. Organizaţia Animal Aid International sugerează că puii de carne (sacrificați la doar șase săptămâni de viață pentru carnea lor) ar putea avea o durată de viață de aproximativ 6 ani dacă ar fi cruțați.

Muffy, găina bătrână, bătrână, bătrână

Recordul oficial pentru cel mai longeviv pui este deținut de o găină numită „Muffy”, care a trăit în Statele Unite ale Americii. Muffy a fost o găină americană din rasa Red Quill Muffed, care a murit în 2012. Aceasta trăise 23 de ani și 152 de zile, conform Guinness World Records.

Ce a fost primul, oul sau găina?

Mai multe echipe de oameni de știință a încercat să ofere de-a lungul timpului răspunsul la întrebarea esențială a omenirii: „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”. Cercetări diferite au dus la rezultate diferite.

Oul a fost primul

Conform cercetătorilor canadieni, care au efectuat un studiu în 2013, găinile au ajuns la forma pe care o știm astăzi în urma unul lung proces de evoluție. Se pare că la un moment dat, o pasăre similară găinii a produs un urmaş care, ca rezultat al unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”.

Astfel, pentru că această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, putem oamenii de știință susțin că oul a fost primul.

„Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, a declarat Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

Ba nu, găina a fost prima

O altă echipă de oamenii de știință, de acestă dată britanici, nu canadieni, susțineau în anul 2016 că, de fapt, găina ar fi fost prima.

„Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui. Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului, dar prin examinarea îndeaproape a substanţei, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul”, a declarat Dr. Colin Freeman, cercetător în cadrul Universităţii din Sheffield.

Cercetătorii britanici spun că găina a fost prima care a apărut, deoarece formarea ouălor este posibilă numai datorită unei proteine ​​gasite în ovarele păsării. Anii trec, știința evoluează, întrebarea rămâne: „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot