Gnocchi (pronunțat NYOW-kee) sunt paste italiene, dintre care cel mai frecvent este gnocchi clasic de cartof (Gnocchi di patate). Sunt făcute din piure de cartofi, făină și ouă.
Unele rețete de gnocchi adaugă ricotta în aluat. „Gnocchi” este pluralul pentru „gnoccho”. Îl auzi foarte rar pentru că, nu-i așa, cine poate mânca doar unul?
Una dintre cele mai populare rețete de gnocchi de casă are doar trei ingrediente: cartofi fierți, făină și ou.
Există nenumărate rețete pentru gnocchi, deci este dificil de spus care dintre acestea sunt cele mai gustoase. Datorită formei lor, cochilii mici cu onduleuri, gnocchi sunt deosebit de buni dacă sunt servite cu sosuri groase, dar sunt, de asemenea, delicioase, doar stropite cu generozitate cu unt și puțină salvie sau cu un sos cremos de gorgonzola.
Gnocchi primavera sunt făcute cu gnocchi de cartofi și legume de primăvară, cum ar fi sparanghel sau mazăre, dar puteți adăuga, de asemenea, dovlecei, broccoli și alte legume.
Gnocchi sorrentina sunt gnocchi copți în sos gros de roșii și acoperiți cu brânză, de obicei mozzarella.
Gnocchi Bolognese sunt, așa cum sugerează și numele, gnocchi într-un sos bogat cu carne bologneză.
Spre deosebire de gnocchi de cartofi, gnocchi romani (Gnocchi alla romana) , se fac cu griș în loc de cartofi și făină, de aceea sunt numiți și gnocchi de gris.
Gnocchi romani au o formă diferită de gnocchi de cartofi. Similar cu mămăliga, aluatul gătit, odată răcit și fermificat, este feliat în rondele sau tăiat cu un tăietor rotund pentru biscuiți, apoi stratificat într-un vas de copt și copt cu unt, gălbenușuri de ou și parmezan.
Foto: Pexels.com