Ce semnificație are degetul mijlociu? Cum a apărut acest semn considerată astăzi ca fiind obscen?

09.05.2023
Ce semnificație are degetul mijlociu? Cum a apărut acest semn considerată astăzi ca fiind obscen?

Simbolul degetului mijlociu este universal și cunoscut de toată lumea. Din păcate, în prezent este folosit cu conotații negative, care de multe ori instigă la violență. Originea lui este puțin cunoscută astăzi, având cu totul o altă semnificație decât credem noi. Ce înseamna în trecut când era arătat degetul mijlociu?

Ce semnificație are degetul mijlociu?

degetul mijlociu

Sute de ani de conflicte au dus ca și în prezent, multe semne pe care le arătăm să aibă conotație negativă. Unul dintre ele este degetul mijlociu. În prezent, dacă cineva ne arată acest semn, tindem să credem că ne înjură.

Cu toate acestea, istoria semnului datează cu peste sute de ani în urmă. În anul 1415, pe data de 25 octombrie, a avut loc o bătălie între englezi și francezi în localitatea Azincourt. Înaintea bătăliei, francezii au decis să le taie tuturor prizonierilor britanici degetele mijlocii, pentru a le fi imposibil să mai tragă cu arcul.

Francezii au pierdut bătălia, iar englezii care au scăpat nemutilați i-au batjocorit pe adversari arătându-le degetul mijlociu. În timpul bătăliei, 6.000 de soldați francezi și-ai pierdut viața, în timp ce englezii au reușit să reducă pierderile la doar 400 de vieți.

O altă posibilitate a originii semnului poate fi găsită tocmai în primul secol din lumea mediteraneeană. Semnul a fost perceput ca una dintre metodele de a ține departe deochiul.

Care este originea degetului mare în sus ca semn de „Ok”?

Un alt semn care a intrat în memoria colectivă este degetul mare care înseamnă „Ok”. cu toate că este folosit de mii de ani, puțin știu de unde a pornit această modă. Deși cinematografia ne-a prezentat semnul în filmul Gladiatorul pentru a decide viața unui luptător, semnificația nu este tocmai corectă.

Nu mulțimea decidea soarta gladiatorului, ci un arbitru al arenei care folosea gestul pentru a comunica dacă luptătorul trebuie cruțat sau nu. Degetul în sus însemna cruțarea vieții, iar degetul în jos însemna că viața luptătorului nu ar trebuie salvată și că poate să fie ucis.

Foto:Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot