Ce se poate întâmpla dacă nu dai telefonul pe „Mod avion” în timpul zborului?

03.06.2019
Ce se poate întâmpla dacă nu dai telefonul pe „Mod avion” în timpul zborului?

De ani de zile, călătoriile cu avionul au ajuns și pentru români la ordinea zilei. Pe lângă necesitatea cuplării centurii de siguranță la decolare și la aterizare, pasagerii mai au obligația să seteze pe durata zborului dispozitivele electronice și telefoanele pe „Mod avion”. Ce se poate întâmpla dacă nu dai telefonul pe „Mod avion” în timpul călătoriei cu avionul?

La decolarea cu avionul, echipajul le transmite pasagerilor, printre altele, să-și seteze telefoanele pe „Mod avion”. Care este explicația? Conform specialiștilor în siguranță aviatică, semnalul telefonului poate interfera cu echipamentul de la bord.

„Dacă e doar un pasager care lasă telefonul deschis, atunci cel mai probabil nu o să se întâmple nimic. Dar dacă sunt mai mulți care fac asta aproape de cabina de zbor, o să auzim feedbackul în căști. Zgomotul ăla e mai tare decât mesajele radio și pot deranja device-urile de navigare. Nu GPS-ul în sine, ci device-uri care înlocuiesc GPS-ul în caz de urgență”, explică un pilot pentru vice.com.

Cu alte cuvinte, ideea pentru opțiunea „Mod avion” (oprește toate conexiunile fără fir) pentru dispozitivele mobile a pornit în urmă cu câteva decenii, atunci când dispozitivele de la bordul avioanelor nu erau atât de performante.

De ce avioanele au geamuri rotunde?

Conexiunea între dispozitiv și antene se face pe anumite frecvențe. La fel ca toate celelalte echipamente de la bordul avionului. Intensitatea și frecvențele semnalelor venite dinspre avion către turn, și viceversa, și semnalele radio ale telefonului tău sunt diferite (în anul 2004, FCC a reglementat separat banda de frecvență de 800 MHz pentru aviație, reducând astfel și mai mult posibilitatea de interferență). Totuși, echipajul vrea să reducă la maximum riscul ca un telefon să provoace interferențe între comunicațiile dintre avion și turn.

În istoria recentă, există un caz înregistrat în care un instrument direcțional a fost atât de derutat de un DVD player încât a arătat exact direcția opusă decât cea în care avionul trebuia să meargă. Acest lucru a cauzat foarte multe îngrijorări mai ales că dispozitivele emiteau unde radio. Un caz izolat a fost suficient pentru a interzice folosirea dispozitivelor pe durata călătoriei.

De ce se închid luminile și se ridică parasolarele când decolează avionul?

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

Atunci când vine vorba despre avioanele din aviația civilă, aceste aeronave nu au fost și nu vor fi echipate niciciodată cu parașute. În cazul unei eventuale prăbușiri, șansele ca pasagerii să scape cu viață sunt minime.

Motivul principal pentru care avioanele de linie nu sunt echipate cu parașute, este faptul că acestea zboară la o altitudine mai mare de 10.000 de metri, acolo unde temperaturile sunt de -50 de grade Celsius. În cazul în care cineva s-ar încumeta să sară de la această înălțime, ar îngheța pe loc și ar muri cu mult înainte să atingă solul.

Totodată, costul unui kit de parașută este destul de ridicat, între 4.500 și 9.000 de dolari. Totodată, o parașută cântărește peste 40 de kilograme și ar fi greu și costisitor de transportat sute de astfel de accesorii.

De ce cutiile negre ale avioanelor nu sunt… negre?

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising