Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

11.03.2018
Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

Cine nu a fost măcar o dată la un muzeu? Picturi, sculpturi, invenții și alte opere de artă stau la loc de cinste în cele mai mari muzee din lume. Prin fața acestora se perindă zi de zi sute, mii sau zeci de mii de vizitatori, dornici să le admire. Totuși, ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu? Poți să fii tras la răspundere?

Dacă în mod accidental ați distrus o piesă de muzeu, nu veți avea de suferit atât de mult din două motive: în primul rând, muzeele și galeriile au întotdeauna asigurare pentru eventuale daune. Apoi, cei ce dețin muzeele sunt destul de înțelegători cu privire la un eventual accident, mai ales că acestea au loc destul de rar.

De exemplu, în 2006, Nick Flynn s-a împiedicat în timp ce vizita muzeul Fitzwilliam din Cambridge și a spart trei vase antice ce valorau în jur de 175.000 de lire sterline. Ce au făcut oficialii muzeului? I-au trimis o notă vizitatorului buclucaș prin care l-au rugat „să nu mai viziteze muzeul din nou în viitorul apropiat”.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?

O altă situație similiară a avut loc în 2015. Atunci, un băiat de 12 ani era împreună cu părinții săi la o expoziție de artă taiwaneză. Acesta s-a împiedicat și a găurit o pictură veche de 350 de ani, în valoare de 1.500.000 de dolari. Organizatorii expoziției au asigurat în mod public băiatul și pe familia sa că nu vor fi obligați să plătească niciun fel de daune și nu vor avea probleme legale. Ba mai mult, unul dintre organizatori, Sun Chi-hsuan, a insistat asupra faptului că băiatul nu are nicio vină și totul a fost doar un accident nefericit.

Este adevărat că în Islanda mașinile și casele nu se încuie?

Într-un alt caz celebru, în 2010, o femeie a distrus un tablou de Pablo Picasso, expus la Metropolitan Museum of Art din New York. Pictura, intitulată „Actorul”, s-a rupt pe o porțiune de aproximativ 15 centimetri, dupa ce femeia a cazut peste ea. Opera de artă era în valoare de 130.000.000 de dolari, dar femeia nu a avut nimic de plată.

Muzeul Luvru, cel mai mare din lume

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot