Ce s-a întâmplat azi, 7 ianuarie?

07.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 7 ianuarie?

Ziua de 7 ianuarie este cea de 7-a zi a calendarului gregorian și a 8-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 358 de zile.

Crăciunul s-a terminat, însă 12% dintre creștinii lumii așteaptă până pe 7 ianuarie pentru a-l sărbători. Aceasta a fost decizia multor biserici ortodoxe de a adera la un calendar vechi de aproape 2.000 de ani, care diferă de cel folosit de cea mai mare parte a lumii astăzi.

De asemenea, în calendarul ortodox, Sfântul Ioan este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat de Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan a trăit în asceză strictă în deșertul palestinian. El a prezis venirea lui Mesia.

Ce s-a întâmplat azi, 7 ianuarie?

1610 – Galileo Galilei a văzut patru dintre lunile lui Jupiter. Le-a numit Io, Europa, Ganymede și Callisto.

1782 – Banca Americii de Nord s-a deschis în Philadelphia. A fost prima bancă comercială din Statele Unite.

1785 – Aeronautul/balonistul francez Jean-Pierre Blanchard a realizat cu succes prima traversare aeriană a Canalului Mânecii de pe coasta Angliei până în Franța.

1789 – Americanii au votat pentru a-l alege pe George Washington ca primul președinte al SUA.

1881 – Se înființat „Societatea Politehnică din România”, preşedinte fiind Dimitrie Frunză.

1904 – A fost instituit semnalul de urgență „CQD”. Doi ani mai târziu, „SOS” a devenit semnalul de urgență, deoarece a fost mai rapid de transmis prin radio fără fir.

1953 – Președintele Harry Truman a anunțat că SUA au dezvoltat o bombă cu hidrogen (H-Bomb). El a făcut acest anunț în discursul său final privind starea Uniunii. El a făcut, de asemenea, un anunț similar cu trei ani înainte de planurile pentru această dezvoltare. Decizia de a dezvolta bomba H a fost parțial ca reacție la decizia URSS de a lansa o bombă atomică în 1949.

1959 – Statele Unite au recunoscut noul guvern al lui Fidel Castro în Cuba.

1998 – Fosta stagiară la Casa Albă Monica Lewinsky a semnat o declarație pe propria răspundere prin care neagă că a avut o aventură cu președintele american Clinton.

1999 – Președintele american Clinton a fost judecat în fața Senatului. A fost a doua oară în istoria SUA când un președinte pus sub acuzare a fost judecat. Ulterior, Clinton a fost achitat de acuzațiile de mărturie mincinoasă și obstrucționare a justiției.

2009 – Rusia a oprit toate livrările de gaz către Europa prin Ucraina. Premierul Vladimir Putin a susținut public această mișcare și a cerut o mai mare implicare internațională în disputa energetică.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot