Ce s-a întâmplat azi, 7 august?

07.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 7 august?

Ziua de 7 august, a 219-a zi din calendarul gregorian și a 220-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, s-a născut marele compozitor român George Enescu. Strălucit reprezentant al muzicii româneşti, a fost membru corespondent la Academie des Beaux Arts din Paris (1929), al Academiei „Santa Cecilia” din Roma (1931), al Institutului francez din Paris (1936) și al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Praga (1937)

De asemenea, în aceeași zi, dar în 1876 avea să se nască Mata Hari. Aceasta s-a făcut cunoscută în Europa ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial.

Shtiu.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante borne istorice ale zilei de 7 august.

Ce s-a întâmplat azi, 7 august?

1834 Moare Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard (n. 7 iulie 1752), inventator francez care a conceput primul razboi de tesut semi-automat.

1858 Se semnează Convenţia de la Paris care prevedea că cele două ţări române se vor numi Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, fiecare cu domnitor, guvern şi adunare legiuitoare proprii.

1864 Se înființează Primăria orașului București. Primul primar este ales Barbu Vlădoianu, general și om politic român.

1866 Începe construcţia căii ferate Bucureşti-Giurgiu, primul drum de fier din România.

1876 Se naște, la Leeuwarden, Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (foto jos). A fost căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial. În 1917 a fost condamnată la marte pentru spionaj și executată de către un pluton de execuție francez alcătuit din 12 soldați. Mata Hari și-a dat haina de piele jos de pe ea în fața plutonului înainte să fie executată.

Mata Hari, cea mai cunoscută femeie-spion a lumii

 

1881 Se naște marele compozitor român George Enescu. Strălucit reprezentant al muzicii româneşti, a fost membru corespondent la Academie des Beaux Arts din Paris (1929), al Academiei „Santa Cecilia” din Roma (1931), al Institutului francez din Paris (1936) și al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Praga (1937). La 12 august 1948 devine membru onorific al Academiei Române. Creaţia sa muzicală cuprinde lucrări pentru orchestră (Poema Română, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră, cele două Rapsodii Române, cinci simfonii, Uvertura pentru concert, Uvertura triumfală, concerte pentru pian şi orchestră), muzică de cameră, piese instrumentale, piese vocale cu acompaniament de pian, muzică corală, muzică vocal – simfonică (cantatele „La vission de Saul”, „L’Aurore”), opera „Oedip”. Lucrările sale au fost distinse cu prestigioase premii internaţionale (Premiul de compoziţie Pleyel din Paris – 1903, Premiul discului, oferit de revista „Candide” din Paris – 1933.

1911 Moare Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate. A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român (n.24.01.1849).

1922 Are loc acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.

1940 Al Doilea Război Mondial: Alsacia-Lorena este anexată de Al Treilea Reich.

1942 Începe Bătălia de la Guadalcanal (7 august 1942 și 9 februarie 1943), prima ofensivă militară americană a celui de-al Doilea Război Mondial împoiriva forțelor militare japoneze, în Insulele Solomon.

1957 Se stinge din viață marele actor american Oliver Hardy (celebrul „Bran”). Cuplul Oliver Hardy – Stan Laurel cunoaşte o mare şi nestinsă celebritate mondială, deţinând timp de douăzeci de ani supremaţia în comedia de tip „slapstick” (n.18.01.1892).

1970 Are loc prima competiţie de şah pe calculator.

2000 Se semnează de către PNŢCD, UFD şi FER Protocolul de înfiinţare a unei noi alianţe politice de centru-dreapta, Convenţia Democrată Română 2000.

2001 O explozie produsă în jurul orei 3:00 în Mina Vulcan se soldează cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor doi.

2008 Georgia lansează o ofensivă militară împotriva Osetia de Sud pentru a contracara o presupusă invazie rusească, declanșând Războiul din Osetia de Sud din 2008 (7-12 august 2008).

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot