Ce s-a întâmplat azi, 6 august?

06.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 6 august?

Ziua de 6 august, a 218-a zi a calendarului gregorian și a 219-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul istoriei mai multe evenimente care au marcat omenirea.

În această zi, în anul 1917, s-a încheiat Bătălia de la Mărășești, începută la 24 iulie 1917, unde armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în Primul Război Mondial.

În aceeași zi, dar în anul 1944, bombardierul american „Enola Gay” a lansat asupra orașului japonez Hiroshima prima bombă atomică, denumită „Little Boy”. În jur de 70.000 de persoane au fost ucise  în urma atacului, iar alte câteva zeci de mii au murit în anii următori din cauza arsurilor și a radiațiilor.

Shtiu.ro trece în revistă cele mai importante evenimente petrecute într-o zi de 6 august.

Ce s-a întâmplat azi, 6 august?

1484 Începe asediul cetății Chilia în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie-august 1484); după opt zile, cetatea este cucerită de invadatori și devine raia turcească.

1791 Are loc inaugurarea Porţii Brandenburg din Berlin.

1867 Se înfiinţează Biblioteca Academiei Române.

1890 Criminalul William Kemmler este condamnat la moarte, devenind prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.

1914 Primul Război Mondial: Serbia declară război Germaniei, iar Austro-Ungaria declară război Rusiei.

1917 Primul Război Mondial – Începe bătălia de la Mărășești (24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917) între armatele României și Germaniei.

1926 Înotătoarea americană Gertrude Ederle devine prima femeie din lume care traversează Canalul Mânecii. Traversarea a durat 14 ore și 39 de minute, cu două ore mai puțin decât recordul masculin.

1936 România aderă la Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice, în varianta adoptată de Conferinţa de la Roma, din 1928.

1945 Bombardierul american „Enola Gay” (foto jos) lansează asupra orașului japonez Hiroshima prima bombă atomică, denumită „Little Boy”. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, și câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri și de radiații.

Foto: Echipajul de pe avionul „Enola Gay”, care a bombardat orașul Hiroshima

 

1954 Apare primul disc single al lui Elvis Presley „That’s Alright Mama/Blue Moon Of Kentucky”.

1961 Este lansată nava cosmică „Vostok-2”, pilotată de Gherman Titov.

1973 Compozitorul și cântărețul american Stevie Wonder suferă un grav accident răsturnându-se cu mașina, în urma căruia stă patru zile în comă și își pierde complet vederea.

1978 Moare Papa Paul al VI -lea (pe numele de mirean Giovanni Battista Montini) (n. 26.09.1897).

1990 Organizaţia Naţiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului şi autorizează, la 25.08.1990, recurgerea la forţă împotriva regimului de la Bagdad.

2005 În Brazilia are loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istorie, fiind furați 65 milioane de dolari americani.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot