Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

31.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

Ziua de 31 ianuarie este cea de 31-a zi a calendarului gregorian și a 32-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 334 de zile.

La 31 ianuarie 1961, cimpanzeul Ham a călătorit în spațiul cosmic. Cimpanzeul a supraviețuit zborului de testare al Programului Mercur din SUA doar cu nasul învinețit. Testul a fost unul dintre multele planificate pentru a se asigura că o ființă umană poate supraviețui unui zbor spațial, poate gândi clar și poate îndeplini funcții utile în afara atmosferei Pământului.

Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

1747 – A fost deschisă prima clinică specializată în tratamentul bolilor venerice la London Dock Hospital.

1865 – Al 13-lea amendament la Constituția SUA a fost adoptat de Camera Reprezentanților SUA. A fost ratificat de numărul necesar de state la 6 decembrie 1865. Amendamentul a abolit sclavia în Statele Unite.

1893 – Marca comercială „Coca-Cola” a fost înregistrată pentru prima dată la Oficiul de Brevete al Statelor Unite.

Coca-Cola
Coca-Cola

1946 – O nouă constituție în Iugoslavia a creat șase republici constitutive (Serbia, Muntenegru, Croația, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia) subordonate unei autorități centrale, după modelul URSS.

1949 – Prima telenovela TV „Aceștia sunt copiii mei” a fost difuzată în timpul zilei de postul NBC din Chicago.

1950 – Președintele Truman a aprobat construcția americană a bombei cu hidrogen, o armă potențial de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică.

1953 – S-a născut la Iași cunoscutul muzician, compozitor și baterist român, Ovidiu Lipan.

1956 – Fosta jucătoare profesionistă de tenis, Virginia Ruzici, s-a născut în această zi la Câmpia Turzii. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în carieră, unul de Grand Slam, la Roland Garros în anul 1978.

1967 – S-au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă între România și Republica Federală Germania.

1971 –  Racheta Apollo 14 este lansată și pilotată de astronauții Alan B. Shepard Jr., Edgar D. Mitchell și Stuart A. Roosa, într-o misiune cu echipaj uman pe Lună.

2000 – Un avion Alaska Airlines s-a prăbușit în ocean în largul Californiei de Sud. Toate cele 88 de persoane aflate la bord au decedat.

Foto: Wikipedia.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot