Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

31.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

Ziua de 31 ianuarie este cea de 31-a zi a calendarului gregorian și a 32-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 334 de zile.

La 31 ianuarie 1961, cimpanzeul Ham a călătorit în spațiul cosmic. Cimpanzeul a supraviețuit zborului de testare al Programului Mercur din SUA doar cu nasul învinețit. Testul a fost unul dintre multele planificate pentru a se asigura că o ființă umană poate supraviețui unui zbor spațial, poate gândi clar și poate îndeplini funcții utile în afara atmosferei Pământului.

Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

1747 – A fost deschisă prima clinică specializată în tratamentul bolilor venerice la London Dock Hospital.

1865 – Al 13-lea amendament la Constituția SUA a fost adoptat de Camera Reprezentanților SUA. A fost ratificat de numărul necesar de state la 6 decembrie 1865. Amendamentul a abolit sclavia în Statele Unite.

1893 – Marca comercială „Coca-Cola” a fost înregistrată pentru prima dată la Oficiul de Brevete al Statelor Unite.

Coca-Cola
Coca-Cola

1946 – O nouă constituție în Iugoslavia a creat șase republici constitutive (Serbia, Muntenegru, Croația, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia) subordonate unei autorități centrale, după modelul URSS.

1949 – Prima telenovela TV „Aceștia sunt copiii mei” a fost difuzată în timpul zilei de postul NBC din Chicago.

1950 – Președintele Truman a aprobat construcția americană a bombei cu hidrogen, o armă potențial de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică.

1953 – S-a născut la Iași cunoscutul muzician, compozitor și baterist român, Ovidiu Lipan.

1956 – Fosta jucătoare profesionistă de tenis, Virginia Ruzici, s-a născut în această zi la Câmpia Turzii. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în carieră, unul de Grand Slam, la Roland Garros în anul 1978.

1967 – S-au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă între România și Republica Federală Germania.

1971 –  Racheta Apollo 14 este lansată și pilotată de astronauții Alan B. Shepard Jr., Edgar D. Mitchell și Stuart A. Roosa, într-o misiune cu echipaj uman pe Lună.

2000 – Un avion Alaska Airlines s-a prăbușit în ocean în largul Californiei de Sud. Toate cele 88 de persoane aflate la bord au decedat.

Foto: Wikipedia.com

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum poți crește plante la bloc?
Cum poți crește plante la bloc?
Secolul al XXI-lea este despre viteză. Despre cât de repede muncim, mâncăm și trăim. Viața a devenit un haos, în care traficul reprezintă cea mai mare parte a zilei. Produsele pe care le... citește tot
Unde este Gibraltar și de ce are statut special?
Unde este Gibraltar și de ce are statut special?
Gibraltar este una dintre cele mai mici regiuni ale Europei. Foarte mulți dintre oameni au auzit de acest loc, dar puțini știu exact unde se află și de ce este special. Este un loc unic, unde te... citește tot
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Moartea Neagră sau Ciuma Neagră a fost o pandemie de ciumă bubonică care a apărut în Afro-Eurasia în perioada 1346 – 1353. Boala a fost responsabilă de uciderea a 75 până la 200 de... citește tot
adplus-dvertising