Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

31.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

Ziua de 31 ianuarie este cea de 31-a zi a calendarului gregorian și a 32-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 334 de zile.

La 31 ianuarie 1961, cimpanzeul Ham a călătorit în spațiul cosmic. Cimpanzeul a supraviețuit zborului de testare al Programului Mercur din SUA doar cu nasul învinețit. Testul a fost unul dintre multele planificate pentru a se asigura că o ființă umană poate supraviețui unui zbor spațial, poate gândi clar și poate îndeplini funcții utile în afara atmosferei Pământului.

Ce s-a întâmplat azi, 31 ianuarie?

1747 – A fost deschisă prima clinică specializată în tratamentul bolilor venerice la London Dock Hospital.

1865 – Al 13-lea amendament la Constituția SUA a fost adoptat de Camera Reprezentanților SUA. A fost ratificat de numărul necesar de state la 6 decembrie 1865. Amendamentul a abolit sclavia în Statele Unite.

1893 – Marca comercială „Coca-Cola” a fost înregistrată pentru prima dată la Oficiul de Brevete al Statelor Unite.

Coca-Cola
Coca-Cola

1946 – O nouă constituție în Iugoslavia a creat șase republici constitutive (Serbia, Muntenegru, Croația, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia) subordonate unei autorități centrale, după modelul URSS.

1949 – Prima telenovela TV „Aceștia sunt copiii mei” a fost difuzată în timpul zilei de postul NBC din Chicago.

1950 – Președintele Truman a aprobat construcția americană a bombei cu hidrogen, o armă potențial de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică.

1953 – S-a născut la Iași cunoscutul muzician, compozitor și baterist român, Ovidiu Lipan.

1956 – Fosta jucătoare profesionistă de tenis, Virginia Ruzici, s-a născut în această zi la Câmpia Turzii. Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în carieră, unul de Grand Slam, la Roland Garros în anul 1978.

1967 – S-au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă între România și Republica Federală Germania.

1971 –  Racheta Apollo 14 este lansată și pilotată de astronauții Alan B. Shepard Jr., Edgar D. Mitchell și Stuart A. Roosa, într-o misiune cu echipaj uman pe Lună.

2000 – Un avion Alaska Airlines s-a prăbușit în ocean în largul Californiei de Sud. Toate cele 88 de persoane aflate la bord au decedat.

Foto: Wikipedia.com

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot