Ce s-a întâmplat azi, 26 august?

26.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 26 august?

26 august este cea de-a 238-a zi a calendarului gregorian și a 239-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente importante în istoria lumii, dar și în cea a României.

În această zi, în anul 1877, a avut loc primul atac românesc (Regimentul 13 Dorobanţi) în direcţia redutei Griviţa din sistemul de apărare al Plevnei; este cucerită o poziţie întărită în faţa redutei (27.08/8.09).

Bătălia de la Griviţa a fost prima operaţiune militară iniţiată de armata română pe frontul din Balcani în timpul Războiului de Independenţă.

Cucerirea redutei Griviţa şi deschiderea drumului către Plevna (Bulgaria) au fost plătite cu pretul a 2.565 de morţi şi răniţi, printre care şi maiorul George Sonţu şi căpitanul Valter Mărăcineanu.

Ce s-a întâmplat azi, 26 august

1548 Se încheie, la Iaşi, Tratatul de închinare şi credinţă, de comerţ şi de procedură judiciară, între Iliaş, domn al Moldovei, şi principele Ioan Sigismund Zapolya, rege al Ungariei şi al Transilvaniei. Se stabilețte comerţul liber al negustorilor transilvăneni în schimbul plăţii taxelor vamale.

1789 Revoluția franceză – La Versailles, Adunarea Națională Constituantă a adoptat Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, în care se enunțau câteva drepturi elementare individuale și colective ale tuturor oamenilor, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”.

1834 Au loc primele tentative de navigaţie aeriană. Cu prilejul înscăunării domnitorului Mihail Sturza, în Moldova, gazeta „Albina românească” relatează că „s-a slobozit un mare glob aerostaticesc, iar după ce s-au ridicat la oarecare înălţime, din el s-au împrăştiat foi cu versuri festive”.

1870 Este inaugurată gara din Cluj-Napoca pe linia de cale ferată Oradea-Cluj-Braşov. Aceasta a fost construită între anii 1867 și 1873.

1939 Guvernul şi Marele Stat Major polonez cer României sprijinul pentru tranzitarea prin ţara noastră a materialului de război destinat Poloniei. Cererea este satisfăcută de guvernul român.

1944 Generalul Charles de Gaulle intră în Parisul eliberat de sub ocupația nazistă.

1947 Se naște Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului. A cucerit de trei ori titlul de cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971 (m.26.10.2007).

1991 România recunoaște independenţa de stat a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Georgia.

1999 Rusia începe al doilea război cecen (26 august 1999-31 mai 2000), ca răspuns la invazia forțelor cecene în Daghestan.

Foto: Wikipedia.org

 

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot