Ce s-a întâmplat azi, 26 august?

26.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 26 august?

26 august este cea de-a 238-a zi a calendarului gregorian și a 239-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente importante în istoria lumii, dar și în cea a României.

În această zi, în anul 1877, a avut loc primul atac românesc (Regimentul 13 Dorobanţi) în direcţia redutei Griviţa din sistemul de apărare al Plevnei; este cucerită o poziţie întărită în faţa redutei (27.08/8.09).

Bătălia de la Griviţa a fost prima operaţiune militară iniţiată de armata română pe frontul din Balcani în timpul Războiului de Independenţă.

Cucerirea redutei Griviţa şi deschiderea drumului către Plevna (Bulgaria) au fost plătite cu pretul a 2.565 de morţi şi răniţi, printre care şi maiorul George Sonţu şi căpitanul Valter Mărăcineanu.

Ce s-a întâmplat azi, 26 august

1548 Se încheie, la Iaşi, Tratatul de închinare şi credinţă, de comerţ şi de procedură judiciară, între Iliaş, domn al Moldovei, şi principele Ioan Sigismund Zapolya, rege al Ungariei şi al Transilvaniei. Se stabilețte comerţul liber al negustorilor transilvăneni în schimbul plăţii taxelor vamale.

1789 Revoluția franceză – La Versailles, Adunarea Națională Constituantă a adoptat Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, în care se enunțau câteva drepturi elementare individuale și colective ale tuturor oamenilor, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”.

1834 Au loc primele tentative de navigaţie aeriană. Cu prilejul înscăunării domnitorului Mihail Sturza, în Moldova, gazeta „Albina românească” relatează că „s-a slobozit un mare glob aerostaticesc, iar după ce s-au ridicat la oarecare înălţime, din el s-au împrăştiat foi cu versuri festive”.

1870 Este inaugurată gara din Cluj-Napoca pe linia de cale ferată Oradea-Cluj-Braşov. Aceasta a fost construită între anii 1867 și 1873.

1939 Guvernul şi Marele Stat Major polonez cer României sprijinul pentru tranzitarea prin ţara noastră a materialului de război destinat Poloniei. Cererea este satisfăcută de guvernul român.

1944 Generalul Charles de Gaulle intră în Parisul eliberat de sub ocupația nazistă.

1947 Se naște Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului. A cucerit de trei ori titlul de cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971 (m.26.10.2007).

1991 România recunoaște independenţa de stat a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Georgia.

1999 Rusia începe al doilea război cecen (26 august 1999-31 mai 2000), ca răspuns la invazia forțelor cecene în Daghestan.

Foto: Wikipedia.org

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot