Cine a fost Fergus Suter? Cum a influențat fotbalul?

02.04.2020
Cine a fost Fergus Suter? Cum a influențat fotbalul?

Fergus Suter a influențat în mod decisiv dezvoltarea fotbalului cu balonul rotund. Acesta a fost primul om plătit, din istorie, pentru a juca fotbal. Viața scoțianului o puteți vedea în aceste zile în serialul Netflix „The English Game”.

Fergus „Fergie” Suter s-a născut la 21 noiembrie 1857 și a încetat din viață la 31 iulie 1916. A fost un fost pietrar și fotbalist în primele zile ale jocului în Regatul Unit în timpul secolului al XIX-lea. Suter era originar din Glasgow, Scoția, și a jucat pentru Partick înainte de a se muta în Anglia pentru a evolua pentru Darwen și Blackburn Rovers.

Jocul în acea perioadă era unul de amatori. În anul 1878 Suter și-a pierdut locul de muncă ca pietrar, din cauza efectelor secundare ale prăbușirii financiare a unei bănci. În același an, el s-a alăturat echipei Darwen FC, unul dintre cluburile care obișnuiau să joace meciuri amicale în Scoția. Deși niciun jucător nu era plătit, în aceea perioadă, ca să joace fotbal, Suter a alimentat zvonurile că primea bani pentru acest lucru.

„A lucrat doar câteva săptămâni, apoi a jucat fotbal pentru bani. El a fost plătit cu 10 lire sterline în numerar la fiecare trei săptămâni, chiar dacă atunci era ilegal. Fergus a fost primul fotbalist care a fost plătit”, povestea Andy Mitchell, fostul său coechipier.

„Nu aveam niciun salariu, dar m-am înțeles cu patronul. Eram mereu prin fabrică și e posibil ca în trei săptămâni să nu fi făcut mare lucru pe acolo, iar apoi primeam 10 lire. Nu am avut nici problemă cu ceilalți în privința asta”, spunea Fergus Suter într-un interviu acordat în 1902 în publicația Lancashire Daily Post.

În vara anului 1880 el a provocat și mai multe controverse prin trecerea la Blackburn Rovers, o rivală locală a formației Darwen. Această mișcare a stârnit din nou acuzații de profesionalism pe fondul susținerii că Blackburn i-a oferit condiții îmbunătățite. Cariera lui s-a terminat, însă, până când s-a format Liga de Fotbal în 1888. El a avut o singură apariție pentru Blackburn Rovers în acea competiție, la 22 decembrie 1888, împotriva lui West Bromwich Albion, ca înlocuitor al portarului Herbie Arthur.

Fergus Suter a apărut în patru finale ale Cupei FA și după ce Blackburn a fost învinsă de Old Etonians în 1882, a strâns trei medalii de câștigător în 1884, 1885 și 1886.

Vezi aici trailer-ul filmului „The English Game”!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot