Ce s-a întâmplat azi, 25 octombrie?

25.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 25 octombrie?

Ziua de 25 octombrie este cea de-a 298-a zi a calendarului gregorian și a 299-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 67 de zile.

La 25 octombrie 1881 s-a născut unul dintre cei mai faimoși și mai influenți artiști ai secolului XX, Pablo Picasso. Marele pictor s-a mutat din Spania natală la Paris pentru a lucra. Îndelungata carieră artistică a lui Picasso a inclus multe stiluri, inclusiv așa-numita „perioadă albastră” când picta tablouri triste, în tonuri de reci albastre ce simbolizau sigurătate, suferință și sărăcie.

După ce s-a îndrăgostit, Pablo Picasso și-a transpus fericirea în tablouri senine, în nuanțe deschise, această perioadă numindu-se „perioada roz”. În anul 1909, împreună cu Georges Braque, s-a dezvoltat „Cubismul”, un mod excepțional de a reda anumite forme.

Cea mai faimoasă pictură a sa Guernica (1937) descrie un eveniment din războiul civil spaniol și provine din perioada sa clasică ulterioară. Picasso a cochetat cu multe laturi ale artei, inclusiv colaj, sculptură (The Chicago Picasso), ceramică și imprimeuri.

Ce s-a întâmplat azi, 25 octombrie?

625 – Bonifaciu al V-lea și-a încheiat domnia ca papă catolic

1131 – Încoronarea lui Ludovic al VII-lea cel Tânăr, rege al Franței

1415 – În bătălia de la Azincourt, Henric al V-lea al Angliei a învins poporul francez. Acest eveniment s-a numit Războiul de o Sută de Ani.

1632 – Matei Basarab a obținut domnia de la sultan după ce l-a învins pe Radu Alexandru Iliaş în bătălia ce a avut loc lângă Mănăstirea Plumbuita.

1760 – Marea Britanie în doliu după moartea Regelui George al II-lea. Acesta avea 77 de ani.

1896 – S-a născut pictorul și graficianul român Aurel Jiquidi.

1917 – Revoluția din Octombrie când bolșevicii au câștigat puterea cu forța de la guvernul provizoriu a lui Kerenski.

1921 – S-a născut prințul moștenitor al lui Carol, Regele Mihai I.

Cum s-a iubit regele Mihai cu Lulu Malaxa, fiica lui Nicolae Malaxa?

1935 – Un uragan major a lovit Haiti, lăsând peste 2.000 de oameni morți și alții mii fără adăpost și înfometați.

1944 – Ziua Armatei Române. În urma bătăliei de la Carei a fost eliberată Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă.

1950 – Comuniștii chinezi au anunțat că și-au mărit puterea armatei la peste 10 milioane de oameni pentru a elibera 3.000.000 de tibetani de agresiunea imperialistă.

1977 – Două zeci de persoane au luat cu asalt Statuia Libertății și au declarat că reprezintă Comitetul de la New York pentru eliberarea prizonierilor naționaliști din Puerto Rico.

1984 – Cercetătorii au identificat virusul care provoacă așa-numita hepatită non-A, non-B.

1999 – Doctorul Şerban Brădişteanu a condus echipa de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti care a efectuat primul transplant de inimă din România.

2001Microsoft lansează noul său sistem de operare Windows XP.

2007 – Primul Airbus A380 care a zburat între Singapore și Sydney, Australia. Airbus A380 a fost supranumit Superjumbo datorită suprafeței sale cu 50% mai mare decât Boeing 747-400 Jumbo. Aeronava este un avion cu două etaje, patru motoare, capabil să transporte până la 853 de persoane.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot