Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

22.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

Ziua de 22 octombrie este cea de-a 295-a zi a calendarului gregorian și a 296-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 70 de zile.

La 22 octombrie 1962, într-un discurs adresat poporului american, John F Kennedy a spus publicului că avioanele spion americane au descoperit bazele de rachete sovietice în Cuba și că aceste baze de rachete atunci când vor fi complete vor putea fi capabile să lovească o serie de orașe americane.

De asemenea, el le-a spus oamenilor că America nu ar putea permite finalizarea acestor baze de rachete și că va întreprinde orice acțiune necesară, inclusiv acțiuni militare pentru a proteja națiunea.

Mai mult decât atât, a informat poporul american că prima etapă a fost plasarea unei carantine navale pe apele din jurul Cubei. Acest lucru a rămas în istorie sub numele de „criza rachetelor cubaneze” și a dus lumea la marginea războiului nuclear, forțele SUA mergând la DEFCON 2 în pregătirea unui război pe scară largă.

Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

362 – Un incendiu misterios a izbucnit în templul lui Apollo din Antiohia, distrugând acoperișul clădirii și statuia zeului, copia statuii lui Zeus a lui Fidia la Olimpia.

794 – Capitala Japoniei a fost mutată de la Heijō-kyō (actualmente, Nara), la Heiankyo (astazi Kyoto) de către Împăratul japonez Kammu în încercarea de a scăpa de marile mănăstiri din jurul vechii capitale.

1913 – O explozie dintr-o mină de cărbune din Dawson, New Mexico a ucis peste 250 de mineri. Aceasta a fost provocată de o scăpare de gaz metan de la lampa unui miner.

1914 – În SUA a fost adoptată Legea veniturilor care reprezenta primul impozit pe venituri de peste 3.000 de dolari.

1918 – Ia naștere revista „Flacăra” sub conducerea lui Constantin Gheorghe Banu.

1947 – Conducerea Uniunii Sovietice a cerut oprirea imperialismului american în Europa și nu a fost niciodată de acord cu Planul Marshall pentru Germania. Ei au crezut că aceasta ar putea fi înrobirea poporului german de expansiunea economică americană. Conducerea a avertizat atunci lumea că, pe lângă faptul că are bomba atomică, America stochează și arme biologice.

1958 – Un avion de linie britanic și un avion militar italian s-au ciocnit la aproape 6500 m deasupra Italiei. Nu a existat niciun supraviețuitor din rândul pasagerilor, dar pilotul avionului militar a reușit să parașuteze și a aterizat în siguranță în Mediterană.

1981 – Începe primul serviciu francez TGV/tren de mare viteză între Paris și Lyon. „Trenul de mare viteză” TGV care circulă cu 320 km/h face legătura între orașe din Franța și țările adiacente și a fost primul de acest fel din Europa pe care, ulterior, alte țări l-au „copiat”.

2012 – Președintele Barack Obama și Mitt Romney s-au confruntat în cea de-a treia și ultima dezbatere prezidențială televizată, axată pe politica externă.

2013 – Parlamentul Teritoriului Capitalei Australiene a votat pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.

Foto:  Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot