Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

22.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

Ziua de 22 octombrie este cea de-a 295-a zi a calendarului gregorian și a 296-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 70 de zile.

La 22 octombrie 1962, într-un discurs adresat poporului american, John F Kennedy a spus publicului că avioanele spion americane au descoperit bazele de rachete sovietice în Cuba și că aceste baze de rachete atunci când vor fi complete vor putea fi capabile să lovească o serie de orașe americane.

De asemenea, el le-a spus oamenilor că America nu ar putea permite finalizarea acestor baze de rachete și că va întreprinde orice acțiune necesară, inclusiv acțiuni militare pentru a proteja națiunea.

Mai mult decât atât, a informat poporul american că prima etapă a fost plasarea unei carantine navale pe apele din jurul Cubei. Acest lucru a rămas în istorie sub numele de „criza rachetelor cubaneze” și a dus lumea la marginea războiului nuclear, forțele SUA mergând la DEFCON 2 în pregătirea unui război pe scară largă.

Ce s-a întâmplat azi, 22 octombrie?

362 – Un incendiu misterios a izbucnit în templul lui Apollo din Antiohia, distrugând acoperișul clădirii și statuia zeului, copia statuii lui Zeus a lui Fidia la Olimpia.

794 – Capitala Japoniei a fost mutată de la Heijō-kyō (actualmente, Nara), la Heiankyo (astazi Kyoto) de către Împăratul japonez Kammu în încercarea de a scăpa de marile mănăstiri din jurul vechii capitale.

1913 – O explozie dintr-o mină de cărbune din Dawson, New Mexico a ucis peste 250 de mineri. Aceasta a fost provocată de o scăpare de gaz metan de la lampa unui miner.

1914 – În SUA a fost adoptată Legea veniturilor care reprezenta primul impozit pe venituri de peste 3.000 de dolari.

1918 – Ia naștere revista „Flacăra” sub conducerea lui Constantin Gheorghe Banu.

1947 – Conducerea Uniunii Sovietice a cerut oprirea imperialismului american în Europa și nu a fost niciodată de acord cu Planul Marshall pentru Germania. Ei au crezut că aceasta ar putea fi înrobirea poporului german de expansiunea economică americană. Conducerea a avertizat atunci lumea că, pe lângă faptul că are bomba atomică, America stochează și arme biologice.

1958 – Un avion de linie britanic și un avion militar italian s-au ciocnit la aproape 6500 m deasupra Italiei. Nu a existat niciun supraviețuitor din rândul pasagerilor, dar pilotul avionului militar a reușit să parașuteze și a aterizat în siguranță în Mediterană.

1981 – Începe primul serviciu francez TGV/tren de mare viteză între Paris și Lyon. „Trenul de mare viteză” TGV care circulă cu 320 km/h face legătura între orașe din Franța și țările adiacente și a fost primul de acest fel din Europa pe care, ulterior, alte țări l-au „copiat”.

2012 – Președintele Barack Obama și Mitt Romney s-au confruntat în cea de-a treia și ultima dezbatere prezidențială televizată, axată pe politica externă.

2013 – Parlamentul Teritoriului Capitalei Australiene a votat pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.

Foto:  Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot