Ce s-a întâmplat azi, 20 ianuarie?

20.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 ianuarie?

Ziua de 20 ianuarie este cea de 20-a zi a calendarului gregorian și a 21-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 345 de zile.

La 20 ianuarie 1961, John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte al SUA (în acel moment), a depus jurământul în fața judecătorului Earl Warren. Vicepreședintele Lyndon Johnson (care a devenit președinte după asasinarea lui JFK), a depus jurământul în aceeași zi cu JFK.

În cadrul sărbătorii de inaugurare din această zi, însuși Robert Frost a recitat din memorie una dintre propriile sale poezii, intitulată „The Gift Outright”. Inițial urma să citească o poezie pe care a scris-o special pentru această zi numită „Dedicație”, dar nu putea citi cerneala de pe pagină.

Ce s-a întâmplat azi, 20 ianuarie?

1841 – Insula Hong Kong a fost cedată Marii Britanii. A revenit sub controlul chinez în iulie 1997.

1934 – Este fondată Fujifilm. Compania japoneză de fotografie și electronice a devenit un jucător global în domeniul său.

1937 – A avut loc inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Franklin D. Roosevelt.

1941 – Au fost militarizate instituțiile și întreprinderile de stat şi particulare din România. Acestea erau sub controlul Marelui Stat Major sau al armatei.

1942 – Oficialii naziști se întâlnesc pentru a organiza exterminarea evreilor. În timpul Conferinței de la Wannsee de la Berlin, naziștii au discutat despre ceea ce ei au numit „Soluția finală la problema evreiască”.

1947 – S-a semnat Tratatul de pace dintre România și SUA.

1981 – În această zi, Ronald Reagan devine președinte. Înainte de a deveni președinte, a fost actor de film și gazda seriei „Death Valley Days”. Cu aproximativ șase ani înainte de a deveni președinte, al doilea mandat de guvernator al Californiei se terminase.

1981 – Criza ostaticilor din Iran se încheie. 52 de cetățeni americani au fost eliberați după 444 de zile din mâna unui grup de islamiști.

1982 – Yassar Arafat primește peste 88% din votul poporului și, ca urmare, este ales oficial președinte al Consiliului Național Palestinian. De-a lungul anilor, Arafat a fost remarcat ca unul care și-a schimbat tonul. El obișnuia să aplice războiul de gherilă care a însoțit tacticile teroriste în timpul procesului său de luptă pentru ca Palestina să devină un stat independent.

Cu toate acestea, în anii 1980, Arafat a fost dispus să facă pace cu Israelul și a recunoscut dreptul Israelului de a exista împreună cu Palestina. În acest moment, a fost semnat un tratat de pace între Palestina și Israel.

1992 – Zborul Air Inter 148 părăsește aeroportul Lyon din Franța pe ruta către Strasbourg și se prăbușește în Munții Vosges în timp ce se pregătește să aterizeze, ucigând 82 de pasageri și 5 membri ai echipajului.

1998 – Cercetătorii americani au anunțat că au clonat viței care pot produce lapte medicinal.

2000 – Grecia și Turcia au semnat cinci acorduri menite să construiască încrederea între cele două națiuni.

2009 – Barack Obama este inaugurat ca al 44-lea președinte al Statelor Unite. Acesta devine primul președinte afro-american și încheie 8 ani de conducere republicană sub George W Bush, după o victorie zdrobitoare în 2008. Vicepreședintele este Joe Biden.

2018 – Proteste majore în România și diaspora împotriva „Ciumei Roșii”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot