Ce s-a întâmplat azi, 19 august?

19.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 19 august?

Ziua de 19 august este cea de-a 231-a din calendarul gregorian și a 232-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii și a României.

Într-o zi de 19 august în anul 1601, Mihai Viteazul a fost ucis pe Câmpia Turzii de un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri, din ordinul generalului Giorgio Basta.

Mihai a fost omorât cu lovituri aplicate de germani şi de valoni, în egală măsură. Astfel, numărul loviturilor aplicate voievodului a fost mai mare decât în realitate pentru a satisface nevoia de legitimitate a lui Basta.

Capul voievodului român este înhumat la Mănăstirea Dealu din Târgovişte.

Ce s-a întâmplat azi, 19 august?

1881 Se naște compozitorul George Enescu, cel mai important muzician român; (d. 1955)

1883 Se naște celebra creatoare de modă franceză Gabrielle „Coco” Chanel (foto jos), cea care a impus părul scurt, tenul bronzat, rochiile fara mânecă, bijuteriile false şi nebuneşti, puloverele inspirate din tricourile marinarilor şi taioarele severe.(m.10.01.1971).

1891 Se stinge din viață pictorul Theodor Aman. Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primelor şcoli de arte frumoase, la Bucuresti şi Iaşi (1864) (n.20.03.1831).

1917 – În timpul bătăliei de la Mărăşeşti a avut loc celebrul atac al „cămăşilor albe” din Regimentul 32 Infanterie „Mircea”.

1934 Adolf Hitler primeşte 89,9% din voturile germanilor care sunt de acord cu noile sale puteri. Adolf Schicklgruber (Hitler) obţine prerogativele puterii supreme în stat (posibilitatea de a guverna prin decrete-legi fără a consulta Reichstag-ul). După moartea preşedintelui Hindenburg, Hitler preia şi funcţiile de preşedinte şi şef al armatei, autointitulându-se Fuhrer.

1940 În urma tratativelor româno-bulgare referitoare la contenciosul Dobrogei de sud, desfăşurate în perioada 19-21.08.1940 la Craiova, România revine la frontierele din 1912, cedând Cadrilaterul către Bulgaria. Tratatul a fost semnat la 7.09.1940.

1958 Iolanda Balaș (foto jos) cucerește pentru România primul titlu european la săritura în înălțime, la Campionatele Europene de Atletism de la Stockholm.

1960 Este lansat satelitul „Sputnik-5” avându-i la bord pe celebrii câini experimentali Belka şi Strelka. De asemenea, la borul satelitului s-au mai aflat 40 de şoareci, doi şobolani şi o varietate de plante. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.

1963 Este lansată în eter prima emisiune în limba română a postului de radio „Deutsche Welle”.

1979 Este inventat CD-ul (n.n. – compact disc). Revoluția s-a produs într-o periferie a orașului german Hanovra.

1983 Se încheie lucrările la prima magistrală a metroului bucureștean, care străbate Capitala pe axa est-vest, legând cartierele Titan-Balta Alba și Militari cu centrul Capitalei.

1989 Pentru prima oară după 45 de ani de comunism, într-un stat din sfera de influenţă a URSS, în Polonia, preşedintele republicii, Wojciech Jaruzelski, numește ca prim-ministru un intelectual, membru al grupării „Solidaritatea”, pe Tadeusz Mazoviecki.

1999 La Belgrad, zeci de mii de sârbi demonstrează și cer demisia preşedintelui Republicii Federale Iugoslavia, Slobodan Miloşevici.

2004 Are loc lansarea la bursa a gigantului american Google.

2005 China şi Rusia încep primele exerciţii militare comune în aşa-numita „Misiune de Pace 2005”. Exerciţiile vor dura opt zile şi vor simula invadarea unei ţări imaginare, în zona Vladivostokului şi a regiunii chineze Shandong.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Curiozități despre Marea Piramidă din Giza. Cât a durat construcția acesteia?
Marea Piramidă din Giza este un simbol al Egiptului și un reper pentru egipteni și nu numai. Această construcție este cea mai veche și cea mai mare piramidă din complexul piramidal Giza situat... citește tot
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Ce culoare are cerul pe alte planete?
Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă... citește tot
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot