Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

18.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

Ziua de 18 octombrie este cea de-a 291-a zi a calendarului gregorian și a 292-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 74 de zile.

În această zi, în anul 1931, se stingea din viaţă inventatorul american Thomas Edison. Acesta este cel care a inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.

Edison a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și sub numele de „Magicianul din Menlo Park”, fiind cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete).

Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

1495 Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, încheie construcția bisericii domnești din Dorohoi.

1867 Statele Unite ale Americii preiau regiunea Alaska pe care o cumpăraseră în luna martie a aceluiași an de la Rusia, contra sumei de 7,2 milioane de dolari. Această zi este sărbătorită anual în SUA ca Ziua Alaskăi.

1878 Rusia ia în stăpânire totală ținutul istoric Basarabia, numit și Bugeac. Teritoriul actualului Bugeac (cca. 13.200 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista, iar ulterior partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană.

1881 Se inaugurează linia ferată Buzău – Mărășești, prima linie de acest gen construită de ingineri români.

1883 Se semnează la Viena, într-un cadru strict secret, „Tratatul de alianță româno-austro-ungar”, România aderând astfel la „Tripla Alianță”.

1915 În timpul Primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo, în Campania italiană dintre Italia și Imperiul Austro-Ungar.

1918 Alexandru Vaida Voievod citește în Parlamentul de la Budapesta „Declarația de independență a Transilvaniei adoptată în ședința de la Oradea.

1944 Uniunea Sovietică invadează Cehoslovacia și atacă trupele naziste, la operațiuni participând și Armata Romană.

1967 Celebrul film de desene animate „The Jungle Book” (n.n. – „Cartea Junglei”, trailer oficial), produs de studiourile „Walt Disney”, este prezentat în premieră în cinematografele americane.

1991 Președintele URSS, Mihail Gorbaciov, semnează împreună cu liderii a opt republici sovietice Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

2006 Alpinistul român Ticu Lăcătușu reușește să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf din masivul himalayan Tsartse (6.403 metri). Vârful a fost botezat Europa.

2019 Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir efectuează o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), marcând prima ieșire în spațiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA.

Foto: Wikipedia.org 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
Cuvântul este cel mai important lucru inventat, fiindcă el poate da semnificație unei acțiuni. Limbajul ne ajută să ne definim și să exprimăm o idee care poate fi pusă sau nu în practică.... citește tot
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică stimulează zona optică cerebrală și afectează percepția. Drept urmare, realitatea este înțeleasă greșit, fiind estimat altceva decât ceea ce este. De-a lungul timpului, au... citește tot
De ce 666 este numărul Diavolului?
De ce 666 este numărul Diavolului?
Diavolul este considerat sursa tuturor relelor din lume și este văzut de toți creștinii ca opusul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, sunt persoane care îl venerează pe Satan și încearcă să îl... citește tot