Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

18.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

Ziua de 18 octombrie este cea de-a 291-a zi a calendarului gregorian și a 292-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 74 de zile.

În această zi, în anul 1931, se stingea din viaţă inventatorul american Thomas Edison. Acesta este cel care a inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.

Edison a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și sub numele de „Magicianul din Menlo Park”, fiind cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete).

Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?

1495 Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, încheie construcția bisericii domnești din Dorohoi.

1867 Statele Unite ale Americii preiau regiunea Alaska pe care o cumpăraseră în luna martie a aceluiași an de la Rusia, contra sumei de 7,2 milioane de dolari. Această zi este sărbătorită anual în SUA ca Ziua Alaskăi.

1878 Rusia ia în stăpânire totală ținutul istoric Basarabia, numit și Bugeac. Teritoriul actualului Bugeac (cca. 13.200 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista, iar ulterior partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană.

1881 Se inaugurează linia ferată Buzău – Mărășești, prima linie de acest gen construită de ingineri români.

1883 Se semnează la Viena, într-un cadru strict secret, „Tratatul de alianță româno-austro-ungar”, România aderând astfel la „Tripla Alianță”.

1915 În timpul Primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo, în Campania italiană dintre Italia și Imperiul Austro-Ungar.

1918 Alexandru Vaida Voievod citește în Parlamentul de la Budapesta „Declarația de independență a Transilvaniei adoptată în ședința de la Oradea.

1944 Uniunea Sovietică invadează Cehoslovacia și atacă trupele naziste, la operațiuni participând și Armata Romană.

1967 Celebrul film de desene animate „The Jungle Book” (n.n. – „Cartea Junglei”, trailer oficial), produs de studiourile „Walt Disney”, este prezentat în premieră în cinematografele americane.

1991 Președintele URSS, Mihail Gorbaciov, semnează împreună cu liderii a opt republici sovietice Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

2006 Alpinistul român Ticu Lăcătușu reușește să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf din masivul himalayan Tsartse (6.403 metri). Vârful a fost botezat Europa.

2019 Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir efectuează o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), marcând prima ieșire în spațiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot