Ce s-a întâmplat azi, 15 octombrie?

15.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 octombrie?

Ziua de 15 octombrie este cea de-a 288-a zi a calendarului gregorian și a 289-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 77 de zile.

În această zi, în anul 1922, La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, a avut loc solemnitatea încoronării lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen rege al tuturor românilor – Ferdinand I și a reginei Maria.

Regele Ferdinand şi-a pus pe cap coroana de oţel a României Independente, căreia i s-au adăugat însemnele Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei. Acestea simbolizau actul unirii tuturor provinciilor istorice româneşti „de la Nistru până la Tisa” sub sceptrul aceluiaşi monarh.

Regele Ferdinand I, întregitorul de țară, a domnit între anii 1914 și 1927.

Ce s-a întâmplat azi, 15 octombrie?

1451 Petru Aron îl ucide, la Reuseni, pe domnul Moldovei, Bogdan al II–lea Mușat (1449–1451), tatăl lui Ştefan cel Mare.

1595 Bătălia de la Giurgiu – Începe atacul oastei condusă de Mihai Viteazul asupra armatei turce. Ariergarda otomană este surprinsă şi zdrobită, iar robii luaţi de turci sunt eliberaţi.

1815 Împăratul Napoleon I al Franței își începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic.

1893 Se naște Carol al II-lea, rege al României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940.

1917 Dansatoarea exotică Mata Hari este executată prin împușcare, fiind acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. În timpul Primului Război Mondial a devenit o faimoasă curtezană, lista sa de iubiți incluzând ofițeri de rang înalt de diferite naționalități. În februarie 1917, autoritățile franceze au arestat-o pentru spionaj în serviciul Germaniei și au inchis-o la „St. Lazare” din Paris, iar un tribunal militar avea să o condamne la moarte.

1921 Se naște Angelica Adelstein-Rozeanu, care avea să devină prima campioană mondială la simplu din istoria tenisului de masă românesc. Ea a cucerit de șase ori titlul mondial între anii 1950 și 1956; (d.21.02.2006, Israel).

1969 Peste 250.000 de oameni protestează la Washington împotriva războiului din Vietnam.

1993 Nelson Mandela şi F.W. de Klerk sunt distinşi cu Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta lor împotriva politicii de Apartheid şi pentru instaurarea democraţiei în Republica Africa de Sud.

2001 India atacă Pakistanul din cauza creşterii tensiunilor dintre cele două ţări în regiunea Kaşmir, pe fondul vizitei în Pakistan a secretarului de stat american, Colin Powell.

2002 Dictatorul Saddam Hussein este „reales” președinte al Irakului pentru un nou mandat de şapte ani, cu 100% din voturi. În 1996 obținuse „doar” 99,96% dintre sufragii.

2019 Se stinge din viață la Spitalul „Elias” din București marea actriță de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez la vârsta de 90 de ani (n. 1929).

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot