Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

15.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

Ziua de 15 august este cea de-a 227-a zi din calendarul gregorian și a 228-a zi în anii bisecți.

În fiecare an pe 15 august creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe.

Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului și mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în Împărăția Cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

Shtiu.ro trece în revistă câteva dintre evenimentele care au avut loc de-a lungul timpului într-o zi de 15 august și care au marcat istoria omenirii.

Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

1530 Este terminată construcţia bisericii mănăstirii Humor, ctitorie a marelui logofăt Teodor Bubuiog.

1595 Oastea otomană ocupă Bucureştiul. Unele biserici sunt transformate în moschei, iar mânăstirea lui Alexandru Vodă este fortificată.

1601 Sprijinit de poloni şi tătari, Simion Movilă înfrânge oastea Ţării Româneşti lângă Rm. Sărat şi pe malul Buzăului.

1714 Moare Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, care, împreună cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei, sunt decapitați la Constantinopol. Biserica Ortodoxă Română i-a sanctificat şi îi omagiază la 16 august.

1769 Se naște la Ajaccio, în insula Corsica, Napoleon Bonaparte, împărat al Franţei (1804-1814, 1815), unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istorie, autoproclamat împărat al Franţei (în 1804).

1806 Este pusă piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris.

1912 Se naște matematicianul Grigore Gheba, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi (romanul Între viaţă şi moarte) (m.5.09.2004).

1914 Este inaugurat Canalul Panama. O ceremonie oficială de deschidere este omisă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial în Europa. Canalul Panama traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic și Pacific.

1916 Începe Războiul de întregire naţională. La 14 august România declara război Austro-Ungariei, pe 15 august armata română trecea Carpaţii în Transilvania (15/28).

1917 Are loc Bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Ofensiva armatei germano-austro-ungare este oprită de armata română cu preţul unor grele pierderi. În cursul acestei bătălii cade eroic, la datorie, Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu” (15/28.08-21.08/3.09).

1944 Începe Operațiunea Dragoon (15 august-14 septembrie 1944), invazia sudului Franței de către Aliați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1947 Parlamentul adoptă Legea pentru înfăptuirea noii reforme monetare. Schimbarea banilor s-a făcut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou.

1968 Are loc vizita de stat a lui Nicolae Ceaușescu în Cehoslovacia (semnarea Tratatului de prietenie, Previzualizează (se deschide într-o filă nouă)colaborare și asistență mutuală cu durată de 20 de ani).

1969 Are loc prima ediţie a Festivalului rock Woodstock la care participă aproximativ 500.000 de tineri iubitori ai genului. A fost manifestarea reprezentativă pentru generaţia anilor ’60, generaţia „hippy”.

1992 Se stinge din viață actriţa şi interpreta de muzică uşoară Anda Călugăreanu, foarte cunoscută pentru activitatea sa la televiziune (filme: „Bietul Ioanide”, „O zi la Bucureşti”) (n.24.10.1946).

2000 Are loc prima întâlnire simbolică a familiilor separate după războiul coreean, în conformitate cu Acordul semnat la 14 iunie 2000 între cele două state coreene.

2007 Se produce în Peru un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, în largul coastei Pacificului. Seismul provoacă moartea de 514 oameni și rănirea altor 1.090.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot