Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

15.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

Ziua de 15 august este cea de-a 227-a zi din calendarul gregorian și a 228-a zi în anii bisecți.

În fiecare an pe 15 august creștin ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, unul dintre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe.

Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului și mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în Împărăția Cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

Shtiu.ro trece în revistă câteva dintre evenimentele care au avut loc de-a lungul timpului într-o zi de 15 august și care au marcat istoria omenirii.

Ce s-a întâmplat azi, 15 august?

1530 Este terminată construcţia bisericii mănăstirii Humor, ctitorie a marelui logofăt Teodor Bubuiog.

1595 Oastea otomană ocupă Bucureştiul. Unele biserici sunt transformate în moschei, iar mânăstirea lui Alexandru Vodă este fortificată.

1601 Sprijinit de poloni şi tătari, Simion Movilă înfrânge oastea Ţării Româneşti lângă Rm. Sărat şi pe malul Buzăului.

1714 Moare Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, care, împreună cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei, sunt decapitați la Constantinopol. Biserica Ortodoxă Română i-a sanctificat şi îi omagiază la 16 august.

1769 Se naște la Ajaccio, în insula Corsica, Napoleon Bonaparte, împărat al Franţei (1804-1814, 1815), unul dintre cei mai străluciţi comandanţi militari din istorie, autoproclamat împărat al Franţei (în 1804).

1806 Este pusă piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris.

1912 Se naște matematicianul Grigore Gheba, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi (romanul Între viaţă şi moarte) (m.5.09.2004).

1914 Este inaugurat Canalul Panama. O ceremonie oficială de deschidere este omisă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial în Europa. Canalul Panama traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic și Pacific.

1916 Începe Războiul de întregire naţională. La 14 august România declara război Austro-Ungariei, pe 15 august armata română trecea Carpaţii în Transilvania (15/28).

1917 Are loc Bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Ofensiva armatei germano-austro-ungare este oprită de armata română cu preţul unor grele pierderi. În cursul acestei bătălii cade eroic, la datorie, Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu” (15/28.08-21.08/3.09).

1944 Începe Operațiunea Dragoon (15 august-14 septembrie 1944), invazia sudului Franței de către Aliați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1947 Parlamentul adoptă Legea pentru înfăptuirea noii reforme monetare. Schimbarea banilor s-a făcut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou.

1968 Are loc vizita de stat a lui Nicolae Ceaușescu în Cehoslovacia (semnarea Tratatului de prietenie, Previzualizează (se deschide într-o filă nouă)colaborare și asistență mutuală cu durată de 20 de ani).

1969 Are loc prima ediţie a Festivalului rock Woodstock la care participă aproximativ 500.000 de tineri iubitori ai genului. A fost manifestarea reprezentativă pentru generaţia anilor ’60, generaţia „hippy”.

1992 Se stinge din viață actriţa şi interpreta de muzică uşoară Anda Călugăreanu, foarte cunoscută pentru activitatea sa la televiziune (filme: „Bietul Ioanide”, „O zi la Bucureşti”) (n.24.10.1946).

2000 Are loc prima întâlnire simbolică a familiilor separate după războiul coreean, în conformitate cu Acordul semnat la 14 iunie 2000 între cele două state coreene.

2007 Se produce în Peru un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, în largul coastei Pacificului. Seismul provoacă moartea de 514 oameni și rănirea altor 1.090.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot