Ce s-a întâmplat azi, 14 ianuarie?

14.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 14 ianuarie?

Ziua de 14 ianuarie este cea de 14-a zi a calendarului gregorian și a 15-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 351 de zile.

Congresul continental a ratificat Tratatul de la Paris la 14 ianuarie 1784, stabilind oficial Statele Unite ca națiune independentă și suverană. Congresul continental a aprobat articole preliminare de pace la 15 aprilie 1783. Tratatul, semnat la Paris la 3 septembrie 1783, cerea Congresului să returneze documentul ratificat Angliei în termen de șase luni.

Ce s-a întâmplat azi, 14 ianuarie?

1933 – Alexandru Vaida-Voievod formează în România un guvern național-țărănesc.

1934 – Apar mai multe rapoarte din Loch Ness din Scoția de la turiști și localnici despre observările monstrului Loch Ness. Este descris ca un șarpe de mare, estimat la peste 50 de picioare lungime, iar secretarul de stat pentru Scoția a interzis capturarea sau împușcarea creaturii.

1943 – Roosevelt și Churchill se întâlnesc la Casablanca pentru a discuta cel mai bun lucru pentru a pune capăt războiului. Prioritatea supremă a fost distrugerea patrulelor de submarine germane în Atlantic și lansării de misiuni de bombardare combinate în țările puterii axei. La sfârșitul întâlnirii, ei au mai anunțat că Aliații vor accepta doar capitularea necondiționată din partea puterilor Axei.

1952 – Programul „Today” al NBC debutează pe NBC găzduit de Dave Garroway. Spectacolul a fost primul de acest fel și a fost copiat nu numai în SUA, ci și în întreaga lume.

1962 – S-a născut la Lipețk, Rusia, Andrei Gheorghe, cunoscut om de televiziune și radio din România (a murit în 2018).

1980 – Adunarea Generală a ONU nu permitea intervenția sovietică în Afganistan. Votul final pe această temă a fost de 104 împotrivă și 18 pentru această acțiune. După vot, rezoluția Adunării Generale a fost să ceară ca toate trupele sovietice să fie îndepărtate din Afganistan.

Rezultatul acestei reuniuni a Adunării ONU a fost în mare măsură provocat de invazia sovietică din 1979, împreună cu instalarea unui regim marionetă pro-comunist. Cu alte cuvinte, ONU a luptat împotriva încercării de a permite sovieticilor să-și răspândească ideologiile comuniste în Afganistan.

Afganistan

2005 – George W. Bush a anunțat un program numit Vision for Space Exploration. Vestea a fost făcută cunoscută publicului după dezastrul navetei spațiale Columbia, care a avut loc în Texas. Columbia se dezintegrase în aer deasupra acestui stat în 2003.

Potrivit unei surse, unul dintre scopurile Vision for Space Exploration a fost de a reaprinde entuziasmul pentru călătoriile în spațiu în Statele Unite.

2006 – Șapte oameni au murit la mina Anina, România, în urma unei explozii cauzate de acumulări de gaze.

2014 – Guvernatorul New Jersey și posibil candidat la președinție, Chris Christie, a fost investigat din cauza suspiciunilor că a folosit abuziv fondurile de ajutor după uraganul Sandy pentru statul său. S-a susținut că Christie a folosit o parte din fonduri pentru publicitate turistică. Acuzațiile vin la scurt timp după ce a fost acuzat și că a creat probleme de trafic pe un pod din motive politice.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot