Ce resurse are Afganistanul?

18.08.2021
Ce resurse are Afganistanul?

Tot mapamondul vorbește în aceste zile despre Afganistan și retragerea trupelor americane de pe teritoriul acestui stat greu încercat. Deși este considerat a fi unul dintre cele mai sărace state din lume, Afganistanul are ceva resurse care ar putea fi o atracție pentru marile puteri. Care sunt, însă, resursele Afganistanului?

Afganistan este una dintre cele mai mari țări din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. Aproximativ 75% din suprafață este acoperită cu munți colțuroși, iar clima este aridă.

Ce bogății are Afganistan?

În ciuda acestui fapt, se pare că Afganistan are bogății subterane valorificate de până la 3 trilioane de dolari. Este vorba despre metale rare și zăcăminte importante (fier, crom, aur, argint, magneziu, sulf, talc, marmura sau lapis lazuli) și pietre prețioase și semi-prețioase care se află la zeci și sute de metri adâncime. Se pare că țara aridă ascunde și alte bogatii, cum ar fi gazele naturale sau petrolul. Un raport al Institutului de Geofizică american arată că Afganistanul are resurse de petrol estimate la o mie de miliarde de dolari.

Nici în ceea ce privește depozitele de litiu (materie primă esențială în producția de baterii), afganii nu stau rău. Conform oficialilor americani, depozitele de litiu din Afganistan le-ar putea depăşi pe celedin Bolivia, care dispune în prezent de cele mai mari rezerve de litiu cunoscute din lume.

Din păcate pentru poporul afgan, aceste bogății nu vor fi prea curând exploatate din pricina faptului că țara nu are o industrie minieră capabilă și nici o infrastructură care să faciliteze transportul acestor metale rare. Totuși, talibanii ar putea profita de faptul că au ajuns din nou la putere și ar putea să investească în această resursă.

„Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională care să se asigure că orice ţară care va exploata mineralele din Afganistan o va face doar sub condiţii umanitare stricte, impunând condiţii de respectare a drepturilor omului şi în special a drepturilor femeilor” a declarat Shamaila Khan, analist şi director pentru pieţele emergente în cadrul AllianceBernstein, pentru CNBC.

Cine pune mâna pe resurse?

Afganistanul este o atracție pentru marile puteri. Jucătorii regionali precum China, Rusia sau India și-ar putea disputa mai devreme sau mai târziu supremația. Totuși, exploatarea la maximum a resurselor minerale ar putea dura mai multe decenii. Cele mai mari șanse le are China. Această țară domina piata de metale rare, 35% din cantitatea globală estimată aflându-se pe teritoriul său.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot