Ce resurse are Afganistanul?

18.08.2021
Ce resurse are Afganistanul?

Tot mapamondul vorbește în aceste zile despre Afganistan și retragerea trupelor americane de pe teritoriul acestui stat greu încercat. Deși este considerat a fi unul dintre cele mai sărace state din lume, Afganistanul are ceva resurse care ar putea fi o atracție pentru marile puteri. Care sunt, însă, resursele Afganistanului?

Afganistan este una dintre cele mai mari țări din Asia Centrală și una dintre cele mai sărace din lume. Aproximativ 75% din suprafață este acoperită cu munți colțuroși, iar clima este aridă.

Ce bogății are Afganistan?

În ciuda acestui fapt, se pare că Afganistan are bogății subterane valorificate de până la 3 trilioane de dolari. Este vorba despre metale rare și zăcăminte importante (fier, crom, aur, argint, magneziu, sulf, talc, marmura sau lapis lazuli) și pietre prețioase și semi-prețioase care se află la zeci și sute de metri adâncime. Se pare că țara aridă ascunde și alte bogatii, cum ar fi gazele naturale sau petrolul. Un raport al Institutului de Geofizică american arată că Afganistanul are resurse de petrol estimate la o mie de miliarde de dolari.

Nici în ceea ce privește depozitele de litiu (materie primă esențială în producția de baterii), afganii nu stau rău. Conform oficialilor americani, depozitele de litiu din Afganistan le-ar putea depăşi pe celedin Bolivia, care dispune în prezent de cele mai mari rezerve de litiu cunoscute din lume.

Din păcate pentru poporul afgan, aceste bogății nu vor fi prea curând exploatate din pricina faptului că țara nu are o industrie minieră capabilă și nici o infrastructură care să faciliteze transportul acestor metale rare. Totuși, talibanii ar putea profita de faptul că au ajuns din nou la putere și ar putea să investească în această resursă.

„Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională care să se asigure că orice ţară care va exploata mineralele din Afganistan o va face doar sub condiţii umanitare stricte, impunând condiţii de respectare a drepturilor omului şi în special a drepturilor femeilor” a declarat Shamaila Khan, analist şi director pentru pieţele emergente în cadrul AllianceBernstein, pentru CNBC.

Cine pune mâna pe resurse?

Afganistanul este o atracție pentru marile puteri. Jucătorii regionali precum China, Rusia sau India și-ar putea disputa mai devreme sau mai târziu supremația. Totuși, exploatarea la maximum a resurselor minerale ar putea dura mai multe decenii. Cele mai mari șanse le are China. Această țară domina piata de metale rare, 35% din cantitatea globală estimată aflându-se pe teritoriul său.

Foto: unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot