Ce s-a întâmplat azi, 14 decembrie?

14.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 decembrie?

Ziua de 14 decembrie este cea de 348-a zi a calendarului gregorian și a 349-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 17 de zile.

Una dintre cele mai mari figuri din istoria explorării polare a fost exploratorul norvegian Roald Amundsen, care a părăsit Norvegia spre Antarctica în iunie 1910 și la 14 decembrie 1911 a devenit prima persoană care a ajuns la Polul Sud.

Ce s-a întâmplat azi, 14 decembrie?

867 – Adrian al II-lea a fost ales papă romano-catolic.

1458 – Cancelaria lui Ștefan cel Mare a emis un act de danie prin care atestă municipiul Onești.

1503 – S-a născut astrologul și medicul francez Nostradamus, cel mai citit scriitor al Renașterii.

1704 – Se înființează Spitalul Colțea din București. A fost construit din inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino, destinat săracilor.

1799 – George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii, a murit la vârsta de 67 de ani.

1869 – Inaugurarea oficială a clădirii Universităţii din Bucureşti construită în 1857-1869. Planurile acesteia au fost întocmite de arhitectul Al. Orăscu.

1895 – S-a născut George al VI-lea, care a devenit rege al Regatului Unit la 11 decembrie 1936, în urma abdicării de la tron ​​de către fratele său Edward al VIII-lea.

1939Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor pentru că a făcut cereri agresive Finlandei.

1955 – România devine membră ONU.

1958 – Sovieticii ajung la polul sudic al inaccesibilității. Un pol de inaccesibilitate este o locație de pe Pământ care este extrem de greu de accesat. În nord, este punctul din Oceanul Arctic care este cel mai îndepărtat de uscat, în timp ce în emisfera sudică este punctul cel mai îndepărtat de Oceanul Sudic din Antarctica. În 1958, o echipă sovietică condusă de Evgheni Tolstikov a devenit primul popor din istorie care a ajuns la Polul Sud al Inaccesibilității, care se află la 878 de kilometri de Polul Sud geografic. Temperaturile în această locație sunt în medie de -58°C.

1960 – Convenția de înființare a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a fost semnată de 18 țări europene, Statele Unite și Canada.

1961 – Tanzania se alătură Națiunilor Unite. Tanzania a fost creată ca o fuziune a Tanganyika și Arhipelagul Zanzibar, ambele fiind sub dominație britanică până la independență.

1985 – Wilma Mankiller a devenit prima femeie care a servit vreodată ca șef al unui important trib de nativi americani când a depus jurământul ca șef principal al Națiunii Cherokee.

1993 – Filmul dramatic Philadelphia, regizat de Jonathan Demme, cu Tom Hanks și Denzel Washington în rolurile principale, a avut premiera mondială. A fost primul film important de la Hollywood care a abordat criza SIDA, iar Hanks a câștigat un Oscar pentru interpretarea sa.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot