Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

14.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

14 august este cea de-a 226-a zi a calendarului gregorian și a 227-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Unul dintre cele mai importante momente care s-au petrecut într-o zi de 14 august în țara noastră a fost cel în care România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune în seara zilei de 14 august la Secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului Român.

Armata română înaintează pe trei direcții în Transilvania. La rândul lor, Germania și Turcia declară război României la 28, respectiv 30 august. Pe 31 august Bulgaria atacă România fără declarație de război, care va fi făcută abia pe 1 septembrie 1916.

Shtiu.ro vă prezintă cele mai însemnate evenimente care s-au desfășurat într-o zi de 14 august.

Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

1457 Johann Fust şi Peter Scheffer tipăresc la Mainz prima carte, intitulată Psaltirea din Mainz.

1871 Se sărbătoresc 400 de ani de la tarnosirea Mănăstirii Putna. Organizarea este făcută de către un comitet din care făceau parte Mihai Eminescu, A. D. Xenopol, Ioan Slavici. Particip peste 3.000 de persoane venite din toate provinciile românești.

Mănăstirea Putna

 

1893 Este emis primul permis de conducere din lume. Şeful poliţiei din Paris prezintă „o referinţă prin care se certifică abilitatea de a opera un vehicul de transport cu un motor mecanic” unui şofer francez al cărui nume nu se mai cunoaşte.

1916 Începe Războiul de eliberare şi întregire a patriei. Consiliul de Coroană al României a hotărât declanşarea stării de război. La ora 21, Armata Română a început ofensiva în Transilvania.

1920 Cehoslovacia și Iugoslavia creează „Antanta Mică”. În curând acestora li se va alătura și România.

1938 Printr-un decret-lege se reorganizează administrativ-teritorial ţara, introducându-se ţinuturile conduse de un rezident regal.

1941 Preşedintele SUA, F.D. Roosevelt, şi primul ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, semnează „Carta Atlanticului”, document considerat ca fiind punctul de plecare în crearea Naţiunilor Unite. URSS aderă la acest tratat la 24.09.1941.

1946 În cadrul Conferinţei de la Paris, reprezentantul Ungariei cere cedarea către Ungaria a unui teritoriu din Transilvania cu o suprafață de circa 22.000 km pătrați. Cererea este respinsă ca fiind nefondată,

1947 Se naște Danielle Steel, care a fost desemnată de „Guinnes Book of Records” cea mai citită romancieră din lume.

1959 Se naște marele baschetbalist american Earvin „Magic” Johnson.

1974 Începe a doua invazie turcă a Ciprului. Între 140.000 și 200.000 de ciprioţi greci se refugiază din calea armatei turce. Sunt masacrați 6.000 de ciprioți greci, 126 turci și sunt raportate dispariția a 1619 de persoane.

1980 Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk declanșează greva împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber „Solidaritatea”.

1994 Cel mai căutat terorist internațional, Carlos Șacalul (Ilici Ramirez Sanchez) este capturat de autoritățile franceze trădat fiind de propriile gărzi de corp.

1996 Moare Sergiu Celibidache, dirijor de origine română (n.28.06.1912).

2003 Se sting luminile în nord-estul SUA. Căderi masive de curent provoacă haos în estul SUA şi în Canada, lovind oraşe mari ca New York şi Ottawa. Este considerata cea mai mare pană de curent din istoria SUA, aceastta afectând peste 50 de milioane de oameni. Semafoarele s-au blocat, căile ferate subterane au fost evacuate şi sute de mii de oameni au fost blocaţi în lifturi, în birouri şi apartamente. Zborurile avioanelor în şase aeroporturi din zonele afectate au fost oprite pentru mai multe ore.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising