Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

14.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

14 august este cea de-a 226-a zi a calendarului gregorian și a 227-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Unul dintre cele mai importante momente care s-au petrecut într-o zi de 14 august în țara noastră a fost cel în care România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune în seara zilei de 14 august la Secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului Român.

Armata română înaintează pe trei direcții în Transilvania. La rândul lor, Germania și Turcia declară război României la 28, respectiv 30 august. Pe 31 august Bulgaria atacă România fără declarație de război, care va fi făcută abia pe 1 septembrie 1916.

Shtiu.ro vă prezintă cele mai însemnate evenimente care s-au desfășurat într-o zi de 14 august.

Ce s-a întâmplat azi, 14 august?

1457 Johann Fust şi Peter Scheffer tipăresc la Mainz prima carte, intitulată Psaltirea din Mainz.

1871 Se sărbătoresc 400 de ani de la tarnosirea Mănăstirii Putna. Organizarea este făcută de către un comitet din care făceau parte Mihai Eminescu, A. D. Xenopol, Ioan Slavici. Particip peste 3.000 de persoane venite din toate provinciile românești.

Mănăstirea Putna

 

1893 Este emis primul permis de conducere din lume. Şeful poliţiei din Paris prezintă „o referinţă prin care se certifică abilitatea de a opera un vehicul de transport cu un motor mecanic” unui şofer francez al cărui nume nu se mai cunoaşte.

1916 Începe Războiul de eliberare şi întregire a patriei. Consiliul de Coroană al României a hotărât declanşarea stării de război. La ora 21, Armata Română a început ofensiva în Transilvania.

1920 Cehoslovacia și Iugoslavia creează „Antanta Mică”. În curând acestora li se va alătura și România.

1938 Printr-un decret-lege se reorganizează administrativ-teritorial ţara, introducându-se ţinuturile conduse de un rezident regal.

1941 Preşedintele SUA, F.D. Roosevelt, şi primul ministru al Marii Britanii, Winston Churchill, semnează „Carta Atlanticului”, document considerat ca fiind punctul de plecare în crearea Naţiunilor Unite. URSS aderă la acest tratat la 24.09.1941.

1946 În cadrul Conferinţei de la Paris, reprezentantul Ungariei cere cedarea către Ungaria a unui teritoriu din Transilvania cu o suprafață de circa 22.000 km pătrați. Cererea este respinsă ca fiind nefondată,

1947 Se naște Danielle Steel, care a fost desemnată de „Guinnes Book of Records” cea mai citită romancieră din lume.

1959 Se naște marele baschetbalist american Earvin „Magic” Johnson.

1974 Începe a doua invazie turcă a Ciprului. Între 140.000 și 200.000 de ciprioţi greci se refugiază din calea armatei turce. Sunt masacrați 6.000 de ciprioți greci, 126 turci și sunt raportate dispariția a 1619 de persoane.

1980 Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk declanșează greva împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber „Solidaritatea”.

1994 Cel mai căutat terorist internațional, Carlos Șacalul (Ilici Ramirez Sanchez) este capturat de autoritățile franceze trădat fiind de propriile gărzi de corp.

1996 Moare Sergiu Celibidache, dirijor de origine română (n.28.06.1912).

2003 Se sting luminile în nord-estul SUA. Căderi masive de curent provoacă haos în estul SUA şi în Canada, lovind oraşe mari ca New York şi Ottawa. Este considerata cea mai mare pană de curent din istoria SUA, aceastta afectând peste 50 de milioane de oameni. Semafoarele s-au blocat, căile ferate subterane au fost evacuate şi sute de mii de oameni au fost blocaţi în lifturi, în birouri şi apartamente. Zborurile avioanelor în şase aeroporturi din zonele afectate au fost oprite pentru mai multe ore.

Foto: Wikipedia

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot