Ce s-a întâmplat azi, 12 august?

12.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 12 august?

Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat omenirea.

În această zi, în anul 1981, este lansat pe piață primul calculator personal: modelul IBM 5150. Produs de o echipă de ingineri și designeri de la IBM Entry Systems Division din Boca Raton (Florida), condusă de Don Estridge, acest computer este precursorul platformelor compatible PC de astăzi.

Shtiu.ro trece în revistă alte evenimente importante care au avut loc într-o zi de 12 august.

Ce s-a întâmplat azi, 12 august?

1759 Războiul de Șapte Ani (1756-1763) – are loc Bătălia de la Kunersdorf. Frederick cel Mare și-a pierdut o mare parte din armată în cea mai mare înfrângere din cariera sa militară, el fiind nevoit să abdice și apoi să se sinucidă.

1857 Sub presiunea celorlalte puteri europene, Poarta Otomană ordonă anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri dau câștig de cauză unioniștilor.

1865 Se naște Regele Ferdinand I al României, al doilea rege al României (1914-1927) (d. 1927)

1883 Moare ultimul exemplar de Quagga într-o grădină zoologică din Amsterdam. Cvaga sau zebra „quagga” era o subspecie de zebră din Africa de Sud, dispărută la sfârșitul secolului XIX. Era răspândită numai în sudul Africii, de-a lungul râului Vaal.

1910 Au loc primele zboruri ale lui Aurel Vlaicu (foto jos) cu un avion construit de el, care nu a suferit modificări lucru unic pentru începuturile aviației mondiale.

1914 Izbucnește Primului Război Mondial. Anglia declară război Austro-Ungariei, fiind urmată de ţările Imperiului Britanic.

1923 Enrico Tiraboschi traversează înot Canalul Mânecii într-un timp record de 16 ore şi 33 de minute.

1942 Are loc a doua Conferință de la Moscova a celor trei mari puteri aliate din cel de-al Doilea Război Mondial (12-17 august 1942). Winston Churchill, primul ministru al Regatului Unit, Averell Harriman, reprezentantul Misiunii Speciale a Președintelui SUA și Iosif Vissarionovici Stalin, premierul sovietic al vremii, fac planuri pentru declanșarea campaniei din Africa de nord și au discutat despre posibilitatea deschiderii celui de-al doilea front în nordul Franței.

1949 Optsprezece state semnează Convențiile de la Geneva, care reprezintă ansamblul a patru tratate formulate la Geneva, Elveția, tratate ce stabilesc standardele dreptului internațional în ceea ce privește problemele umanitare.

1981 Este lansat pe piață primul calculator personal: modelul IBM 5150. Produs de o echipă de ingineri și designeri de la IBM Entry Systems Division din Boca Raton (Florida), condusă de Don Estridge, acest computer este precursorul platformelor compatible PC de astăzi.

2000 Se scufundă pe fundul Mării Barenţ submarinul nuclear „Kursk-141” din clasa Oscar II (foto jos) la o distanță de 175 km de orașul Severomorsk și la o adâncime de 108 metri (lungimea la vaterlinie fiind de 154 metri). Avea la bord 118 ofiţeri şi marinari, unii dintre ei având 17 ani. Cauza scufundării rămâne incertă: coliziunea cu un alt submarin (american sau britanic) aflat în zonă, experimentarea ratată a unei rachete ultrasecrete sau un atentat organizat de liderii ceceni.

Epava submarinului Kursk-141

 

Foto: Wikipedia

 

 

 

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot