Ce s-a întâmplat azi, 1 noiembrie?

01.11.2021
Ce s-a întâmplat azi, 1 noiembrie?

Ziua de 1 noiembrie este cea de 305-a zi a calendarului gregorian și a 306-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 60 de zile.

Ziua All Hallows, cunoscută și ca Ziua Tuturor Sfinților printre romano-catolici, comemorarea celor care nu au o sărbătoare specială. Se pomenesc toți sfinții bisericii, cunoscuți și necunoscuți, care au ajuns la rai. Se prăznuiește la 1 noiembrie în bisericile occidentale și în prima duminică după Rusalii în bisericile răsăritene.

Ce s-a întâmplat azi, 1 noiembrie?

1512 – Picturile lui Michelangelo de pe tavanul Capelei Sixtine au fost expuse pentru prima dată publicului.

1700 – Carol al II-lea al Spaniei a murit și a fost succedat de Filip al V-lea, rezultând Războiul de Succesiune Spaniolă.

1776 – Misiunea San Juan Capistrano a fost fondată în California. În fiecare an, rândunelele din Capistrano își lasă acolo cuiburile în preajma Sf. Ioan (23 octombrie) și se întorc în anul următor lângă Ziua Sf. Iosif (19 martie).

1800 – SUA Președintele John Adams a devenit primul președinte care a locuit la Casa Albă.

1848 – S-a deschis prima școală de medicină pentru femei la Boston. Boston Female Medical School a fost fondată de Samuel Gregory cu doar doisprezece studenți. În 1874, școala a fuzionat cu Școala de Medicină a Universității din Boston, devenind una dintre primele școli de medicină mixte.

1879 – Thomas Edison a executat prima sa cerere de brevet pentru un filament de carbon de înaltă rezistență.

Thomas Edison

1884 – S-a instalat prima linie telefonică din România, aceasta făcând legătura dintre Ministerul de Interne şi Poşta Centrală.

1894 – A murit împăratul rus Alexandru al III-lea.

1922 – A luat naștere Școala Română din Roma, Italia, care asigura un stagiu de perfecționare de doi ani studențiilor facultății de litere din România cu rezultate excepționale.

1928 – S-a inaugurat postul național de radio, Radio România, astfel an de an ziua de 1 noiembrie marchează Ziua radioului național.

1936 – Axa Roma-Berlin a fost proclamată de dictatorul italian Benito Mussolini în urma unei vizite la Berlin a ministrului italian de externe Ciano.

1950 – Președintele Harry S. Truman a fost ținta unei tentative de asasinat nereușite din partea a doi membri ai unei mișcări naționaliste portoricane.

1993 – Uniunea Europeană a luat ființă ca urmare a Tratatului de la Maastricht.

1995 – În Africa de Sud au avut loc primele alegeri locale pentru toate rasele, marcând sfârșitul sistemului de apartheid.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot