Ce reprezintă CUI-ul unei firme și cum se obține acest număr?

08.02.2021
Ce reprezintă CUI-ul unei firme și cum se obține acest număr?

Codul Unic de Înregistrare, pe scurt CUI, este un cod de identificare pe care orice societate comercială îl primește după ce este înscrisă în Registrul Comerțului. Denumirea de CUI s-a modificat începând cu anul 2007 în CIF – Cod de Identificare Fiscală.

Atunci când o societate comercială este înmatriculată se eliberează un certificat de înregistrare în care sunt precizate numărul de ordine din Registrul Comerțului și CUI-ul. Certificatul de înregistrare este eliberat în termen de trei zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

În funcție de tipul firmei, aceasta va fi înscrisă într-unul dintre cele trei registre din care este alcătuit acesta: un registru pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, unul pentru persoanele juridice societăţi cooperative şi societăţi cooperative europene și unul pentru persoane juridice societăţi, companii naţionale şi societăţi naţionale, regii autonome, grupuri de interes economic, etc.

Ce este CUI și ce reprezintă?

Trebuie precizat faptul că numărul de ordine din fiecare registru va avea un indicativ, după cum urmează: „J” – persoane juridice, „F” – persoane fizice autorizate și „C” – întrerpinderile familiale sau cooperative.

De asemenea, va fi menționat codul numeric specific județului în care se află sediul social al respectivei societăți comerciale (de la 1 la 40, 51 şi 52, de exemplu: 08 pentru Braşov, 12 pentru Cluj-Napoca, 13 pentru Constanţa sau 40 pentru Bucureşti), conform Sistemului Informatic al Registrului Unităţilor Teritorial-Administrative (SIRUTA), clasificare folosită de Institutul Naţional de Statistică pentru a înregistra unităţile administrativ-teritoriale.

Acest cod numeric va fi urmat de un număr de ordine (pentru fiecare an numărătoarea va începe de la 1), precum și de anul în care a fost înmatriculată societatea.

În conformitate cu Art. 81 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, înregistrarea fiscală este definită ca fiind activitatea de atribuire a codului de identificare fiscală (cu excepția cazului în care prin lege se prevede altfel se face exclusiv de către organul fiscal central, pe baza declarației de înregistrare fiscală), de organizare a registrului contribuabililor/plătitorilor și de eliberare a certificatului de înregistrare fiscală.

Cum poate fi verificată o firmă după CUI?

Orice societate comercială poate fi căutată și verificată folosind CUI-ul. Această operațiune se poate face online, pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice http://www.mfinante.gov.ro/.

Astfel, pe pagina principală se accesează secțiunea „Informații fiscale și bilanțuri” – categoria „Informații despre instituții publice”, agenții economice, societăți de asigurare, brokeri, ONG-uri. Se selectează apoi una dintre cele două metode de identificare: după nume și județ sau după CUI.

Astfel, se pot afla informații nu doar despre numele firmei, ci și alte informații precum anul înființării respectivei firme sau statutul acesteia în ceea ce privește înregistrarea în scopuri de TVA.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot