Care este diferența dintre CUI și CIF?

03.06.2022
Care este diferența dintre CUI și CIF?

Codul Unic de Înregistrare, pe scurt CUI, este un cod de identificare pe care orice societate comercială îl primește după ce este înscrisă în Registrul Comerțului. Denumirea de CUI s-a modificat începând cu anul 2007 în CIF – Cod de Identificare Fiscală.

Atunci când o societate comercială este înmatriculată se eliberează un certificat de înregistrare în care sunt precizate numărul de ordine din Registrul Comerțului și CUI-ul.

Există sau nu vreo diferență între CUI și CIF?

Singurul lucru care face diferența dintre CUI și CIF este scopul pentru care se solicită certificatele. Așa cum am menționat mai sus, până în anul 2007 s-a folosit terminologia „cod unic de înregistrare”. Ulterior, acesta a devenit CIF, cod de identificare fiscală.

Potrivit Legii nr. 359/2004 din 8 septembrie, înregistrarea fiscală se realizează în urma unei cereri la Registrul Comerțului, iar atribuirea unui CUI se face de către Ministerul Finanțelor Publice. Însă acest lucru se poate efectua doar după acceptarea înscrierii în Registrul Comerțului.

După cum scrie Divireader, o societate de tip SRL are un certificat CUI, iar CIF-ul este oferit de ANAF organizațiilor non-guvernamentale.

Cum poate fi verificată o firmă după CUI?

Orice societate comercială poate fi căutată și verificată folosind CUI-ul. Această operațiune se poate face online, pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice http://www.mfinante.gov.ro/.

Astfel, pe pagina principală se accesează secțiunea „Informații fiscale și bilanțuri” – categoria „Informații despre instituții publice”, agenții economice, societăți de asigurare, brokeri, ONG-uri. Se selectează apoi una dintre cele două metode de identificare: după nume și județ sau după Codul Unic de Identificare.

Potrivit Wikipedia, o societate cu răspundere limitată (SRL) este o structură de afaceri care are o răspundere limitată în fața legii și față de proprietarii acesteia. Acest tip de societăți sunt entități hibride care combină caracteristicile unei corporații cu cele ale unui parteneriat sau a unei întreprinderi individuale.

Reglementarea SRL-urilor variază de la stat la stat. Orice entitate sau persoană fizică poate fi membru al unui SRL. Unele entități, totuși, nu pot forma SRL-uri, inclusiv bănci și companii de asigurări.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot