Ce pățeau, în trecut, cei care aveau relații sexuale interzise?

05.04.2023
Ce pățeau, în trecut, cei care aveau relații sexuale interzise?

Postul a fost și este o perioadă de purificare spirituală. Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii creștini au respectat, mai mult sau mai puțin, regulile Postului, încercând astfel să li se ierte păcatele. Cei care încălcau aceste îndemnuri erau pedepsiți pe măsură.

Biserica a fost o instituție mai conservatoare și a interzis multe lucruri, în trecut, care acum sunt considerate ca fiind… normale. Lucrarea „Canoanele lui Theodore”, un arhiepiscop creştin din secolul al VII-lea, a fost cea care a dat direcția în ceea ce privește relațiile sexuale în afara căsătoriei sau cele nenaturale.

Relațiile sexuale interzise, la fel de grave ca omorul

Manualul de penitență al lui Theodore prevedea clar ce pedepse trebuie executate pentru iertarea păcatelor. Relațiile sexuale interzise erau considerate la fel de grave precum omorul, iar cele mai aspre măsuri erau luate acolo unde se practica sexul oral.

Cel care adesea comite mari păcate, cum este crima, jurământul fals, sexul diavolesc cu femei sau cu animale, va trebui să se lepede de acele fapte rele şi să meargă într-o mănăstire, să se pocăiască pentru tot restul vieţii. Cine va spurca faţa altuia, acesta este răul cel mai mare. Cel care va fi judecat de aceasta va trebui să facă penitenţă pentru toată viaţa, se arată în canoanele lui Theodore, potrivit adevarul.ro.

Incestul era văzut la fel de grav și se considera că persoanele în cauză trebuie să postească timp de 15 ani, exceptând zilele de duminică. Regulile erau un pic mai blânde pentru cei care întrețineau relații în afara căsătoriei. De exemplu, bărbații care aveau relații intime cu o fată virgină, în afara mariajului, trebuiau să țină post 4 sau 2 ani pentru iertarea păcatelor.

Tinerii care întrețineau relații sexuale fără să fie căsătoriți erau pedepsiți cu un an de penitență. Totodată, un bărbat necăsătorit care avea relații intime cu soția altuia își spăla păcatele după doi ani de post.

Masturbarea, pedeapsă ușoară

Persoanele care se masturbau singure trebuiau doar să nu mănânce carne timp de patru zile și păcatele le erau iertate, potrivit canoanelor lui Theodore. Relațiile intime între două femei presupunea o penitență timp de trei ani. Diaconii sau călugării care își dădeau frâu liber fanteziilor sexuale erau nevoiți să postească trei ani. În schimb, un episcop era pedepsit cu 12 ani de penitență. Relațiile sexuale între doi bărbați presupunea 10 ani de post pentru iertarea păcatelor.

Trebuie precizat că aceste canoane nu au fost respectate pe toată perioada Evului Mediu, oamenii ducându-și viața și după propriile principii. Cu toate acestea, Biserica încerca să îi învețe pe oameni cum să facă dragoste și când pentru a nu avea păcate.

Foto: kfetele.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot