Ce pățeau, în trecut, cei care aveau relații sexuale interzise?

05.04.2023
Ce pățeau, în trecut, cei care aveau relații sexuale interzise?

Postul a fost și este o perioadă de purificare spirituală. Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii creștini au respectat, mai mult sau mai puțin, regulile Postului, încercând astfel să li se ierte păcatele. Cei care încălcau aceste îndemnuri erau pedepsiți pe măsură.

Biserica a fost o instituție mai conservatoare și a interzis multe lucruri, în trecut, care acum sunt considerate ca fiind… normale. Lucrarea „Canoanele lui Theodore”, un arhiepiscop creştin din secolul al VII-lea, a fost cea care a dat direcția în ceea ce privește relațiile sexuale în afara căsătoriei sau cele nenaturale.

Relațiile sexuale interzise, la fel de grave ca omorul

Manualul de penitență al lui Theodore prevedea clar ce pedepse trebuie executate pentru iertarea păcatelor. Relațiile sexuale interzise erau considerate la fel de grave precum omorul, iar cele mai aspre măsuri erau luate acolo unde se practica sexul oral.

Cel care adesea comite mari păcate, cum este crima, jurământul fals, sexul diavolesc cu femei sau cu animale, va trebui să se lepede de acele fapte rele şi să meargă într-o mănăstire, să se pocăiască pentru tot restul vieţii. Cine va spurca faţa altuia, acesta este răul cel mai mare. Cel care va fi judecat de aceasta va trebui să facă penitenţă pentru toată viaţa, se arată în canoanele lui Theodore, potrivit adevarul.ro.

Incestul era văzut la fel de grav și se considera că persoanele în cauză trebuie să postească timp de 15 ani, exceptând zilele de duminică. Regulile erau un pic mai blânde pentru cei care întrețineau relații în afara căsătoriei. De exemplu, bărbații care aveau relații intime cu o fată virgină, în afara mariajului, trebuiau să țină post 4 sau 2 ani pentru iertarea păcatelor.

Tinerii care întrețineau relații sexuale fără să fie căsătoriți erau pedepsiți cu un an de penitență. Totodată, un bărbat necăsătorit care avea relații intime cu soția altuia își spăla păcatele după doi ani de post.

Masturbarea, pedeapsă ușoară

Persoanele care se masturbau singure trebuiau doar să nu mănânce carne timp de patru zile și păcatele le erau iertate, potrivit canoanelor lui Theodore. Relațiile intime între două femei presupunea o penitență timp de trei ani. Diaconii sau călugării care își dădeau frâu liber fanteziilor sexuale erau nevoiți să postească trei ani. În schimb, un episcop era pedepsit cu 12 ani de penitență. Relațiile sexuale între doi bărbați presupunea 10 ani de post pentru iertarea păcatelor.

Trebuie precizat că aceste canoane nu au fost respectate pe toată perioada Evului Mediu, oamenii ducându-și viața și după propriile principii. Cu toate acestea, Biserica încerca să îi învețe pe oameni cum să facă dragoste și când pentru a nu avea păcate.

Foto: kfetele.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot