Ce înseamnă narcisist? Cine a fost Narcis?

09.09.2020
Ce înseamnă narcisist? Cine a fost Narcis?

Ce înseamnă narcisist? O persoană narcisistă este una care se admiră pe sine însăși și are o atitudine egoistă, plină de grandoare. Se poate spune, cu alte cuvinte, că narcisismul este o trăsătură de personalitate. Termenul a apărut pentru prima dată în eseul lui Sigmund Freud despre „On Narcissism” (1914).

Ce înseamnă narcisist?

Ulterior, cuvântul a fost considerat un concept în teoria psihanalitică, iar Asociația Americană de Psihiatrie a inclus și clasificat tulburarea de personalitate narcisistică în manualul său „Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” (DSM) din anul 1968. În ziua de astăzi, termenul de narcisism reprezintă o problemă atât socială cât și culturală și are la bază o gândire bazată pe megalomanie.

Termenul „narcisist” a fost introdus pentru prima dată de Havelock Ellis în anul 1898, însă el a fost dezvoltat de părintele psihanalizei Sigmund Freud.

Cine a fost Narcis?

Potrivit specialiștilor, termenul de narcisism vine din mitologia greacă, unde un tânăr pe nume Narcis s-a îndrăgostit de propria reflexie din apă. Legenda spune că Narcis era un băiat frumos, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios.

Tânărul era iubit și admirat de toată lumea care îl întâlnea, însă acesta nu răspundea niciodată propunerilor amoroase. Se spune că de Narcis s-a îndrăgostit nebunește nimfa Echo, dar băiatul a respins-o, iar aceasta s-a stins de durere. Drept urmare, Nemesis hotărăște să îl pedepsească pe Narcis și îl face să își vadă fața în apă. Tânărul s-a îndrăgostit de propria reflecție și a murit de durere, fiindcă nu putea ajunge la ea.

O altă versiune susține că Narcis ar fi avut o soră geamănă, Narcisa, care a murit înecată într-un lac. Într-o zi tânărul bea apă dintr-un izvor și își vede propria reflecție, iar el crede că este sora sa. Tânărul suferă atât de mult că nu poate ajunge la Narcisa, încât moare lângă apă.

Finalul este același indiferent de cum sună legenda: Narcis moare, nimfele îl jelesc și trupul lui se transformă în floarea numită narcisă.

Narcis, îndrăgostit patologic de propria reflecție din apă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot