Ce înseamnă marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt?

22.06.2023
Ce înseamnă marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt?

Toți șoferii care au luat permisul de conducere au trecut un test scris și unul practic. Regulile de circulație trebuie să fie cunoscute obligatoriu de toți conducătorii auto, altfel nu au ce căuta pe drumurile publice fiindcă pot provoca accidente. În mod surprinzător, există un semn de circulație care nu este văzut prea des, iar foarte puțini șoferi știu ce înseamnă. Este vorba despre marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt.

Marcajul central cu două linii

Teoretic, toți conducătorii auto știu regulile de circulație și ce semnifică marcajele rutiere, cu toate că unele dintre ele sunt mai greu de descifrat și pot da bătăi de cap chiar și celor mai experimentați șoferi. Posesorii de permis de conducere sunt familiarizați cu marcajele benzilor întrerupte și continue, precum și cu liniile continue duble, însă nu mulți știu semnificația unei linii duble întrerupte, fiindcă nu este întâlnită prea des.

Șoseaua poate avea pe ea diferite marcaje centrale, iar conducătorii auto trebuie să le înțeleagă semnificația pentru a le respecta și a nu exista accidente în trafic. De exemplu, există ca semn de circulație pe mijlocul asfaltului o linie continuă și o linie întreruptă. Acest tip de marcaj permite traversarea doar prin partea întreruptă a liniei și numai în cazul în care ea nu pune în pericol traficul. Totodată, întâlnim și linia continuă dublă, care interzice depășirea de ambele părți ale benzii.

În ceea ce privește marcajul central cu linii duble întrerupte, acesta atrage atenția că pe acea bucată de drum se va efectua un test pentru a verifica cât de sigure sunt depășirile în acea zonă. În felul acesta, se ajunge ca un drum normal cu două benzi să fie temporar un drum cu trei benzi în anumite părți, pentru a realiza o bandă suplimentară de depășire. Acest semn de circulație de pe mijlocul drumului are rolul de a înștiința șoferii cu privire la banda de trafic care poate apărea din sens opus.

Trebuie precizat că şoferii pot efectua depăşire acolo unde apare marcajul central cu linii duble întrerupte, în situația în care traficul permite acest lucru în condiții de siguranță. Așadar, este bine ca toți conducătorii auto să știe regulile de circulație pentru a nu exista accidente.

Foto: b1tv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot