Ce înseamnă marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt?

22.06.2023
Ce înseamnă marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt?

Toți șoferii care au luat permisul de conducere au trecut un test scris și unul practic. Regulile de circulație trebuie să fie cunoscute obligatoriu de toți conducătorii auto, altfel nu au ce căuta pe drumurile publice fiindcă pot provoca accidente. În mod surprinzător, există un semn de circulație care nu este văzut prea des, iar foarte puțini șoferi știu ce înseamnă. Este vorba despre marcajul central cu două linii întrerupte de pe asfalt.

Marcajul central cu două linii

Teoretic, toți conducătorii auto știu regulile de circulație și ce semnifică marcajele rutiere, cu toate că unele dintre ele sunt mai greu de descifrat și pot da bătăi de cap chiar și celor mai experimentați șoferi. Posesorii de permis de conducere sunt familiarizați cu marcajele benzilor întrerupte și continue, precum și cu liniile continue duble, însă nu mulți știu semnificația unei linii duble întrerupte, fiindcă nu este întâlnită prea des.

Șoseaua poate avea pe ea diferite marcaje centrale, iar conducătorii auto trebuie să le înțeleagă semnificația pentru a le respecta și a nu exista accidente în trafic. De exemplu, există ca semn de circulație pe mijlocul asfaltului o linie continuă și o linie întreruptă. Acest tip de marcaj permite traversarea doar prin partea întreruptă a liniei și numai în cazul în care ea nu pune în pericol traficul. Totodată, întâlnim și linia continuă dublă, care interzice depășirea de ambele părți ale benzii.

În ceea ce privește marcajul central cu linii duble întrerupte, acesta atrage atenția că pe acea bucată de drum se va efectua un test pentru a verifica cât de sigure sunt depășirile în acea zonă. În felul acesta, se ajunge ca un drum normal cu două benzi să fie temporar un drum cu trei benzi în anumite părți, pentru a realiza o bandă suplimentară de depășire. Acest semn de circulație de pe mijlocul drumului are rolul de a înștiința șoferii cu privire la banda de trafic care poate apărea din sens opus.

Trebuie precizat că şoferii pot efectua depăşire acolo unde apare marcajul central cu linii duble întrerupte, în situația în care traficul permite acest lucru în condiții de siguranță. Așadar, este bine ca toți conducătorii auto să știe regulile de circulație pentru a nu exista accidente.

Foto: b1tv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot