Ce înseamnă IOR și de unde vine numele Parcului Titan?

18.07.2018
Ce înseamnă IOR și de unde vine numele Parcului Titan?

Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR) este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Acesta se află poziționat în Sectorul 3. Totuși, de unde a primit parcul denumirea neoficială de IOR?

De unde vine numele Parcului IOR?

Parcul Alexandru Ioan Cuza are o suprafață de 85 de hectare, fiind al doilea ca mărime din București. Acesta a fost amenajat în anul 1970, după lucrări care au durat 5 ani.

De unde provenea numele Parcului Herăstrău și care era legătura cu substantivul „fierăstrău”?

Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, care se află în imediata vecinătate a parcului. Întreprinderea a fost înființată în anul 1936 și mulți ani a fost singura societate autohtonă cu tradiție în proiectarea și realizarea de aparatură opto-mecanică. În anul 1949 la IOR s-au produs primele lentile de ochelari și în 1954 primul aparat foto.

Printre obiectivele din parcul IOR se numără lacul Titan, un lac de origine naturală despărțit de podul Liviu Rebreanu (scriitor) în două segmente, denumite Lacul Titan 1 și Lacul Titan 2. Pe lac se găsesc cinci insule astfel: „Insula Pensionarilor”, „Insula IOR”, „Insula Câinilor”, „Insula Trandafirilor” și „Insula Înecaților”.

În urmă cu ani buni, cel mai înalt deal din parcul Alexandru Ioan Cuza era, de fapt, o insulă. Locurile prin care se pot plimba oamenii astăzi pe gazon erau în urmă cu zeci de ani, acoperite cu apă.

De unde vine denumirea cartierelor din București?

Tot în IOR se află și Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”. Lăcașul de cult a fost construit din lemn în stil maramureșan între anii 1994-1996 și este un loc în care în zilele de sărbătoare se adună sute de pelerini. Aceasta are o înălțime de 45 de metri. Parcul este delimitat de străzile și bulevardele Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertății, C-tin Brâncuși, Baba Novac și Nicolae Grigorescu.

Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot